11, 13 december 2020

Concerten geannuleerd voor publiek

Iván Fischer leidt Mozart en Berlioz

Kaarten & programmaAudio & Video
december 2020 vrijdag 19:00
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
De verkoop van dit concert is gesloten.
december 2020 vrijdag 21:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
De verkoop van dit concert is gesloten.
december 2020 zondag 13:30
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
De verkoop van dit concert is gesloten.
december 2020 zondag 15:45
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
De verkoop van dit concert is gesloten.
Wolfgang Amadeus Mozart Menuet in C gr.t., KV 409/383g
Hector Berlioz Les nuits d'été, op. 7
Wolfgang Amadeus Mozart Symfonie nr. 34 in C gr. t.

Iván Fischer dirigeert een verrassend programma met werken van twee geniale dwarsdenkers. Mozarts sprankelende Symfonie nr. 34 wordt herenigd met zijn oorspronkelijke Menuet, en sopraan Miah Persson straalt bij het Concertgebouworkest in Berlioz’ Les nuits d’été.

Iván Fischer

Iván Fischer is bij het Concertgebouworkest een geliefde gast. Niet alleen omdat hij een fantastische dirigent is, maar ook omdat hij de boel graag opschudt. In het in het klassieke en romantische repertoire legt hij voortdurend nieuwe aspecten bloot. Hij is al net zo’n briljante dwarsdenker als de twee componisten op dit programma, de klassieke Wolfgang Amadeus Mozart en de romantische Hector Berlioz. De smachtende liederen van laatstgenoemde zijn perfect voor de Zweedse sopraan Miah Persson.

Energiek en feestelijk

Van Mozart klinkt de energieke en feestelijke Symfonie nr. 34. Het Menuet dat Mozart vlak voor de première uit de partituur had gescheurd is zo mooi dat het een eigen leven is gaan leiden. Iván Fischer herenigt de symfonie met het Menuet, maar houdt ze wel apart, zoals Mozart het wilde. De laatste keer dat het Concertgebouworkest Mozarts Menuet in C groot uitvoerde was in 1973 onder Bernard Haitink. Hoog tijd voor een hernieuwde kennismaking!

Compromisloos

Hector Berlioz was minstens zo eigengereid als Mozart. Naast een briljant componist was hij een  compromisloos visionair die moeite had zijn emoties te beteugelen – zowel in zijn muziek als in zijn leven. Zijn turbulente en niet altijd even gelukkige liefdesleven inspireerde hem onder meer tot Les nuits d’été, een prachtige cyclus van zes liederen op muziek van zijn vriend en buurman, Théophile Gautier.

 

Audio & Video