8, 9 januari 2020

Mahler

Stravinsky’s Sacre

Jaap van Zweden dirigeert

Kaarten & programmaAudio & Video
januari 2020 woensdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
januari 2020 donderdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
Martijn Padding Softly Bouncing
Gustav Mahler Adagio en Purgatorio uit Symfonie nr. 10
Igor Stravinsky Le sacre du printemps

Jaap van Zweden dirigeert het Concertgebouworkest in een opwindend programma. Stravinsky’s baanbrekende balletmuziek Le sacre du printemps klinkt naast Mahlers zwanenzang en een nieuw werk van Martijn Padding.

Jaap van Zweden

Jaap van Zweden, sinds kort music director van de New York Philharmonic, breekt graag een lans voor Nederlandse componisten. Met het Concertgebouworkest brengt hij de wereldpremière van Martijn Paddings Softly Bouncing, een knipoog naar symfonisch geweld. Vervolgens klinkt Mahlers Tiende symfonie in een weinig bekende tweedelige versie. De legendarische dirigent Willem Mengelberg voltooide op aanraden van Alma Mahler niet alleen – zoals gebruikelijk – het Adagio, maar ook het Purgatorio. Het Concertgebouworkest bracht het in 1924 in première onder leiding van Mengelberg.

Stravinsky’s Sacre

Het is nauwelijks te geloven dat Stravinsky’s opwindende ballet Le sacre du printemps met zijn hoekige, obsessieve ritmes en zijn dissonante samenklanken slechts twee jaar na Mahlers dood ontstond. Met de tumultueuze première van de Sacre in 1913 werd de negentiende-eeuwse Romantiek ten grave gedragen en begon de moderne tijd.

Audio & Video