10 januari 2020

Simone Lamsma speelt Britten

Stravinsky’s Le Sacre

Jaap van Zweden dirigeert

Kaarten & programma
januari 2020 vrijdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
Martijn Padding Softly Bouncing
Benjamin Britten Vioolconcert
Igor Stravinsky Le sacre du printemps

Het Concertgebouworkest werkt samen met drie Nederlandse topmusici. Jaap van Zweden dirigeert Stravinsky’s baanbrekende balletmuziek Le sacre du printemps, een nieuw werk van Martijn Padding en Brittens Vioolconcert met als soliste Simone Lamsma.

Jaap van Zweden

Jaap van Zweden, sinds kort music director van de New York Philharmonic, breekt graag een lans voor Nederlandse componisten. Met het Concertgebouworkest brengt hij de wereldpremière van Martijn Paddings Softly Bouncing, een knipoog naar symfonisch geweld. Vervolgens betreedt opnieuw een Nederlandse topmusicus het podium: Simone Lamsma soleert in het melancholieke Vioolconcert van Britten.

Stravinsky’s Sacre

Met Stravinsky’s opwindende ballet Le sacre du printemps met zijn hoekige, obsessieve ritmes en zijn dissonante samenklanken werd de negentiende-eeuwse Romantiek definitief ten grave gedragen. Na de tumultueuze en rellerige wereldpremière in 1913 begon de Sacre aan een ongekende triomftocht. Die duurt nog altijd voort, want door zijn ongekende inventiviteit blijft Stravinsky’s meeslepende meesterwerk fris klinken.