7 mei 2021

Janine Jansen speelt Stravinsky’s Histoire du soldat

Kristiina Poska, dirigent

Janine Jansen, artist in residence

Kaarten & programmaAudio & VideoExtra
mei 2021 vrijdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
De verkoop van dit concert is gesloten.
Arvo Pärt Cantus in Memoriam Benjamin Britten
Anders Hillborg Mantra - Elegy, Hommage to Stravinsky
Erkki-Sven Tüür Le poids des vies non vécues
Igor Stravinsky Histoire du Soldat

De viool is het instrument van de duivel. In Stravinsky’s Histoire du soldat betaalt een jonge soldaat een hoge prijs voor zijn muzikale talent. Hillborg en Pärt eren Stravinsky en Britten, Tüür schreef een requiem voor gevallen soldaten. Artist in residence Janine Jansen is springlevend en heeft de duivel niet nodig voor haar wervelende vioolspel.

Stravinsky’s Histoire du soldat

Een soldaat laat zich verleiden door de duivel, waardoor hij geen toegang meer heeft tot zijn eigen leven. Niemand herkent hem als hij thuiskomt uit de oorlog. Stravinsky voltooide Histoire du soldat in 1918, het zal een herkenbaar thema geweest zijn voor de eerste luisteraars. Met de viool als een sleutel naar Stravinsky’s wereld wordt artist in residence Janine Jansen de jonge vioolspelende soldaat.

Hillborg

De componist van Histoire du soldat wordt zelf geëerd in Mantra – Elegy (Homage to Stravinsky) van Anders Hillborg. Het werk wordt bijeengehouden door enkele iconische akkoorden van de duivelse meester… de Zweedse componist Hillborg verwerkt ze in zijn eigen kleurrijke idioom.

Pärt en Tüür

De Est Arvo Pärt was in 1976 zo ontdaan door de dood van zijn vakbroeder Benjamin Britten, dat hij een muzikaal in memoriam schreef. De treurzang in de vorm van een prolatiecanon – een vorm uit de Renaissance - werd alom geliefd. Pärts landgenoot Erkki-Sven Tüür schreef een requiem voor niet geleefde levens, een lamento voor de vaak nog zeer jonge soldaten die sneuvelden in de Eerste Wereldoorlog. Voordat hun leven echt begon raakten ze verstrikt in mortiervuur en loopgraven. Tüür maakt hun afstand tot het leven schrijnend invoelbaar. 
 

Audio & Video

Inleiding

voor het concert

Koorzaal, 19.15 uur
door Martijn Voorvelt

Kaarten zijn vanaf 1 juni 2020 te bestellen via de website of via de Concertgebouwlijn: 020 - 67 18 345 (ma-zo 10:00-17:00).

Meet the artists

na het concert

Na afloop van het concert op 7 mei bent u welkom in de Spiegelzaal voor een ontmoeting met de uitvoerenden.