9 mei 2021

Stravinsky’s Histoire du soldat

Pärt, Ravel

Janine Jansen, artist in residence

Kaarten & programmaAudio & Video
Het is op dit moment nog onduidelijk of deze concerten in de oorspronkelijke vorm zullen plaatsvinden. Daarom is de verkoop nog niet gestart.
mei 2021 zondag 14:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
De verkoop van dit concert is gesloten.
Arvo Pärt Cantus in Memoriam Benjamin Britten
Maurice Ravel Le tombeau de Couperin
Igor Stravinsky Histoire du Soldat

De viool is het instrument van de duivel. In Stravinsky’s Histoire du soldat betaalt een jonge soldaat een hoge prijs voor zijn muzikale talent. Ravel eert zijn vrienden die stierven in de Eerste Wereldoorlog, Pärt rouwt om zijn collega Britten. Artist in residence Janine Jansen is springlevend en heeft de duivel niet nodig voor haar wervelende vioolspel. 

Stravinsky’s Histoire du soldat

Een soldaat laat zich verleiden door de duivel, waardoor hij geen toegang meer heeft tot zijn eigen leven. Niemand herkent hem als hij thuiskomt uit de oorlog. Stravinsky voltooide Histoire du soldat in 1918, het zal een herkenbaar thema geweest zijn voor de eerste luisteraars. Met de viool als een sleutel naar Stravinsky’s wereld wordt artist in residence Janine Jansen de jonge vioolspelende soldaat. 

Ravel en Pärt

Kristiina Poska debuteert bij het Concertgebouworkest met twee geliefde treurzangen, die allebei oude muzikale vormen als voorbeeld hebben. Ravels Tombeau de Couperin is opgezet als een baroksuite: elk van de zes delen is opgedragen aan een van zijn vrienden die gesneuveld waren in de Eerste Wereldoorlog. De Est Arvo Pärt was in 1976 zo ontdaan door de dood van zijn vakbroeder Benjamin Britten, dat hij een muzikaal in memoriam schreef. De treurzang in de vorm van een prolatiecanon – een vorm uit de Renaissance - werd een van zijn populairste werken. 

Audio & Video