4 juni 2021

Stravinsky’s Histoire du soldat

Janine Jansen artist in residence

Kaarten & programmaAudio & Video
Dit concert wordt op vrijdag 4 juni a.s. gratis gestreamd op concertgebouworkest.nl, Facebook en YouTube en tot en met vr 11 juni te vinden op concertgebouworkest.nl/video
juni 2021 vrijdag 20:00
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
Trailer Histoire du Soldat

 

Artist in residence Janine Jansen en musici van het Concertgebouworkest krijgen alle ruimte in Stravinsky’s Histoire du soldat.

Histoire du Soldat is een parabel over een soldaat die zijn viool ruilt met de duivel voor een boek dat de toekomst van de economie kan voorspellen. Hiermee vertaalde Igor Stravinsky in 1918 een oud Russisch sprookje naar de geest van zijn tijd. Hij tekende aan dat volgende uitvoeringen op hun beurt zouden moeten worden aangepast aan de tijd en de plaats waar ze zouden worden uitgevoerd. Daaraan geven zes musici van het Concertgebouworkest en  artist in residence Janine Jansen graag gehoor. Zij worden bijgestaan door acteur Vincent van der Valk en danseres Carolyn Bolton.

Deze concertregistratie biedt de kans in te zoomen op alle uitvoerenden. Violiste Janine Jansen spoort met haar intense spel de musici en de acteur aan, Van der Valk wekt de verschillende personages van het verhaal tot leven, Carolyn Bolton transformeert door de muziek en door de woorden tot een soldaat, een prinses of een duivel. Zij weerspiegelt de gemoedstoestand van de musici: stuwend, afwachtend, romantisch, verstild.

Credits

Charles Ferdinand Ramuz - libretto
Carel Alphenaar - bewerking

Ria Marks - regie
Bernadette Corstens - kostuumontwerp en decoradvies
Stefan Dijkman - lichtontwerp 

Preludium

Lees ook de uitgebreide toelichting van dit concertprogramma op de website van Preludium.

Preludiumtoelichting

Audio & Video