14 september 2019

Franz Welser-Möst, dirigent

Janine Jansen en Tsjaikovski

Kaarten & programmaAudio & Video
september 2019 zaterdag 19:00
Konzerthaus, Dortmund
Duitsland
Kaarten

Violiste Janine Jansen soleert in Tsjaikovski’s geliefde (en hondsmoeilijke) Vioolconcert, waarna dirigent Franz Welser-Möst het publiek dieper de romantische sprookjeswereld van Tsjaikovski in leidt.

Janine Jansen

De vermaarde violiste Janine Jansen soleert in Tsjaikovski’s Vioolconcert. De Russische componist droeg het op aan Leopold Auer, maar deze weigerde het te spelen omdat het onspeelbaar zou zijn. Beroemde critici schreven het werk vervolgens de grond in na de première. Zij kregen allemaal ongelijk: Tsjaikovski’s Vioolconcert mag dan het uiterste van de solist vergen, het behoort tot de meest geliefde klassieke composities aller tijden.

Tsjaikovski

De Oostenrijkse dirigent Franz Welser-Möst leidt het publiek vervolgens steeds dieper de romantische sprookjeswereld van Tsjaikovski in. Het beroemde verhaal van Romeo en Julia klinkt nergens smachtender dan in Tsjaikovski’s fantasie-ouverture. Nog romantischer wordt het als het Concertgebouworkest de suite uit Tsjaikovski’s onvolprezen ballet Het zwanenmeer uitvoert.

Audio & Video