Koninklijk Concertgebouworkest
Koninklijk Concertgebouworkest

1 februari 2018

Horizon

Takemitsu | Pintscher | Debussy

Japanse impressies

Kaarten & programmaAudio & VideoExtra
februari 2018 donderdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
Toru Takemitsu Twill by Twilight
Matthias Pintscher Mar'eh (Nederlandse première)
Noriko Baba 'hagoromo suite' voor nô-performer en strijkkwartet
Claude Debussy Trois nocturnes

In de innovatieve serie Horizon leidt dirigent/componist Matthias Pintscher een zinnenstrelend programma met als thema Japanse impressies. Het concert sluit aan bij de tentoonstelling Van Gogh en Japan in het Van Gogh Museum (23 maart - 24 juni 2018). De pure vormen en verfijnde kleuren van de Japanse prentkunst 'ukiyo-e' ('vlietende wereld') beïnvloedde kunstenaars als Van Gogh, Whistler en Debussy. In ruim een uur orkestmuziek reist het Concertgebouworkest de nacht in via de Japanse schemerklanken van Takemitsu en de zuivere penseelstreken van Pintschers vioolconcert. Na afloop kunt u nog meer nachtelijke klanken ondergaan tijdens de Entrée Late Night.

Matthias Pintscher debuteert als gastdirigent bij het Concertgebouworkest met de Nederlandse première van zijn vioolconcert Mar'eh, een zoektocht naar puurheid in vorm en gedachte. Soliste is Leila Josefowicz, die al enkele keren grote indruk maakte bij het Concertgebouworkest.

Bij wijze van ent’acte voert Ryoko Aoki met vier orkestleden de Hagoromo suite uit, een nieuw werk voor strijkkwartet en nō-acteur door de jonge componiste Noriko Baba. Ryoko Aoki is uniek in de wereld van het nō-theater omdat zij de traditionele Japanse theatervorm graag verbindt met hedendaagse muziek.

De Trois nocturnes van Debussy verwijzen naar de door Japanse prentkunst beïnvloede schilderijen van Whistler. Debussy's kleurrijke 'impressionisme' had op zijn beurt grote invloed op Toru Takemitsu, de meest vooraanstaande Japanse componist van de twintigste eeuw. De verfijnde orkestkleuren van zijn Twill by Twilight drukken het moment vlak na zonsondergang uit, 'when twilight turns to darkness'.

Programmaboekje

Zie ook onze informatie over dit concert op Facebook.

.

Audio & Video

Aanvangstijd

aanvangstijd concert 20.15 uur

De aanvangstijd van de Horizon- concerten is veranderd naar 20.15 uur. Er is geen apart voorprogramma meer, dit onderdeel is in gewijzigde vorm in het hoofdprogramma opgenomen.

Entrée Late Night

na het concert

Na afloop van het concert op 1 februari organiseert jongerenvereniging Entrée een gratis toegankelijke Late Night in de entreehal en Koorzaal. Een afwisselende presentatie met diverse acts, en een gelegenheid om rondom het thema van die avond en tot laat te dansen op de muziek van de leukste bands en dJ’s.