5, 6, 8 maart 2020

Ravels Pianoconcert in G

wereldpremière Rihm

Jean-Yves Thibaudet

Kaarten & programmaAudio & Video
maart 2020 donderdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
maart 2020 vrijdag 19:00
Parkstad Limburg Theaters, Heerlen
Nederland
concert geweest
maart 2020 zondag 14:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
Wolfgang Rihm Sostenuto (opdrachtcompositie)
Maurice Ravel Pianoconcert in G
César Franck Symfonie in d

Ravels Pianoconcert in G groot met solist Jean-Yves Thibaudet, vermaard vertolker van Frans repertoire, wordt gevolgd door de al even onweerstaanbare Symfonie in d klein. Wolfgang Rihm behoort tot de succesvolste componisten van nu. Voor het Concertgebouworkest schreef hij een nieuw werk.

Ravel en Franck

Jean-Yves Thibaudet demonstreert waarom hij al jaren aan de top staat met Ravels Pianoconcert in G, een onweerstaanbaar stuk dat jazz-effecten, Spaanse echo´s en Mozart-achtige melodieën naadloos aaneenrijgt. César Franck vertegenwoordigt een muzikaal drielandenpunt: hij werd geboren in Luik, sterk beïnvloed door Wagner en andere Duitsers, en ontpopte zich als een wegbereider van de Franse muziek. Dat internationale karakter hoor je sterk in zijn Symfonie in d: muziek met een hechte Duitse architectuur en tevens een Franse zinnelijkheid.

Rihm

Een nieuw werk van Wolfgang Rihm is iets om naar uit te zien Zijn sterk emotioneel geladen muziek spreekt het publiek rechtstreeks aan. Hij is hoorbaar hedendaags, maar maakt ondertussen geen geheim van zijn innige band met Schumann, Mahler en andere negentiende-eeuwers. Vaak is hij een neoromanticus genoemd, maar niet van de softe soort. Rihm kan flink uithalen, zijn muziek zit altijd vol zinderende energie.

Audio & Video