2 april 2021

Koperblazers van het Concertgebouworkest

Kaarten & programmaAudio & Video
Dit concert wordt op 2 april a.s. gratis gestreamd op concertgebouworkest.nl, Facebook en YouTube.
april 2021 vrijdag 20:00
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest

Koperblazers van het Concertgebouworkest spelen een programma dat grenzen en eeuwen overstijgt, met oude Turkse dansen, vrolijke dansmuziek uit de Barok en muziek van nu uit Scandinavië.

Barokke dansen

De koperblazers van het Concertgebouworkest beginnen hun reis met vrolijke barokmuziek uit het achttiende-eeuwse Frankrijk. Ter gelegenheid van het huwelijk van de zoon van Lodewijk XV met Maria Thereasa van Spanje schreef Jean-Philippe Ramaeu een komische opera, Platée, waarin een lelijke waternimf denkt dat Jupiter verliefd op haar is. Een plaagstoot naar de bruid, die naar verluidt niet moeders mooiste was.

Turkse en Noorse dansen

De Polowetser dansen uit Borodins opera Prins Igor verwijzen naar de opzwepende muziek van een nomadisch, uit Turkije afkomstig volk dat in de Middeleeuwen grote delen van Azië bestreek. Eveneens afkomstig uit deze contreien is het even melancholieke als vurige Sultâni Yegâh Sirto, dat voor de koperblazers van het Concertgebouworkest is bewerkt door de Nederlandse componist Selim Doğru. De Deense trombonist en componist Mogens Andresen schreef geweldige muziek voor koperensemble, gebaseerd op traditionele Noorse dansen.

Preludium

Lees ook de uitgebreide toelichting van dit concertprogramma op de website van Preludium.

Audio & Video