Koninklijk Concertgebouworkest
Koninklijk Concertgebouworkest

26, 28 januari 2018

Pianist en dirigent

Mozart en C.Ph.E. Bach

Kristian Bezuidenhout

Kaarten & programmaAudio & VideoExtra
januari 2018 vrijdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
januari 2018 zondag 14:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
Carl Philipp Emanuel Bach Klavierconcert, Wq 17
Wolfgang Amadeus Mozart Symfonie nr. 29, KV 201
Wolfgang Amadeus Mozart Pianoconcert nr. 24, KV 491

Sinds zijn debuut in 2010 is Kristian Bezuidenhout een graag geziene gastsolist bij het Concertgebouworkest. Deze keer debuteert de in Zuid-Afrika geboren pianist en klavecinist ook als dirigent. In klavierconcerten van Carl Philipp Emanuel Bach en Wolfgang Amadeus Mozart soleert Kristian Bezuidenhout op de vleugel; Mozarts Symfonie in A groot leidt hij het orkest van achter de fortepiano.

'Bach is de vader, wij zijn de kinderen' zei Mozart over C.P.E. Bach, in wiens Klavierconcert in d klein uit 1745 de invloeden van zijn vader (Johann Sebastian Bach) en Telemann nog te bespeuren zijn. Bijna dertig jaar later schreef Mozart – toen achttien jaar oud - zijn Symfonie in A groot. Naast de vloeiende elegantie die Mozart kenmerkt is de symfonie ook heel expressief. Bezuidenhout wil dat graag benadrukken: 'In mijn ervaring durven orkesten soms te weinig met Mozarts muziek. Ik wil een uitvoering van vlees en bloed, met een levendige en uitgesproken expressie'.

In het Pianoconcert nr. 24, dat Mozart twaalf jaar later schreef, kondigt die expressiviteit de Romantiek al aan. Het stormachtige werk – critici beschreven het bij de première als 'tragisch', 'gewelddadig' en 'energiek' – zou een van zijn populairste pianoconcerten worden en was van grote invloed op Beethoven en Brahms. 

Audio & Video

Brunchen

voor het middagconcert

Voorafgaand aan het concert op 28 januari organiseert Het Concertgebouw om 12.00 uur een brunch in de Pleinfoyer. Deze brunch is vanaf 1 juni te bestellen via de Concertgebouwlijn 0900 671 83 45 (€ 1 p/g).

Inleiding

voor het middagconcert

Voorafgaand aan het concert op 28 januari wordt een inleiding georganiseerd, speciaal voor de kinderen in de Familieserie. Uiteraard zijn (groot)ouders ook welkom. Abonnementhouders van de Familieserie ontvangen nader bericht over deze inleidingen.