11 oktober 2020

Pianoconcerten 1 en 2

Gustavo Gimeno, dirigent

Krystian Zimerman speelt Beethoven

Kaarten & programmaAudio & Video
Dit concert is ongeplaceerd. U kunt bij uw bestelling aangeven of u in de zaal, op het balkon of op het podium wilt zitten. Uw zitplaats wordt ter plekke aangewezen door een van de medewerkers van Het Concertgebouw. Bij het betreden van en het verplaatsen in het Concertgebouw is iedereen vanaf 13 jaar verplicht een zelf meegebracht mondkapje te dragen.
oktober 2020 zondag 10:30
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
Ludwig van Beethoven Pianoconcert nr. 2
Ludwig van Beethoven Pianoconcert nr. 1

Natuurlijk viert het Concertgebouworkest het 250ste geboortejaar van Beethoven. Niemand minder dan Krystian Zimerman soleert in zijn Pianoconcert nr. 1 en 2 met Gustavo Gimeno als dirigent.

Beethoven 250 jaar

De baanbrekende componist Ludwig van Beethoven werd 250 jaar geleden geboren, op 16 december 1770. De muziekwereld zou nooit meer dezelfde zijn. Naast de symfonie en het strijkkwartet heeft ook het pianoconcert veel aan Beethoven te denken. Mede dankzij Beethovens pianoconcerten maakte de piano rond 1800 een stormachtige ontwikkeling door waarbij toonomvang, dynamiek en de expressieve mogelijkheden enorm werden uitgebreid.

Eigenzinnige aanpak

Krystian Zimerman, een van de grootste pianisten van onze tijd, speelt Beethovens Pianoconcert nr. 1 en 2. Beethoven was zelf ook een fenomenaal pianist; zijn carrière begon op het concertpodium en dat is te horen in deze twee vroege concerten, waarmee hij in Wenen zijn talenten kon etaleren. We horen nog de sterke invloeden van Haydn en Mozart, maar Beethovens eigenzinnige aanpak kondigt zich al aan.

Krystian Zimerman

Beethovens vroege pianoconcerten worden minder vaak gespeeld dan de latere drie, maar dat maakt ze niet minder uitdagend. Voor solist én orkest is de uitvoering precisiewerk - reden waarom alleen pianisten van het hoogste kaliber zich eraan wagen. In die categorie vind je Krystian Zimerman, al decennia geroemd om zijn perfectionisme en zijn afgewogen visie op de partituur. De muzikale leiding heeft Gustavo Gimeno, de gerenommeerde dirigent wiens internationale carrière begon bij het Concertgebouworkest.

Audio & Video