11 oktober 2020

Pianoconcert nr. 3

Gustavo Gimeno, dirigent

Krystian Zimerman speelt Beethoven

Kaarten & programma
Dit concert is ongeplaceerd. U kunt bij uw bestelling aangeven of u in de zaal, op het balkon of op het podium wilt zitten. Uw zitplaats wordt ter plekke aangewezen door een van de medewerkers van Het Concertgebouw. Bij het betreden van en het verplaatsen in het Concertgebouw is iedereen vanaf 13 jaar verplicht een zelf meegebracht mondkapje te dragen.
oktober 2020 zondag 13:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
Ludwig van Beethoven Pianoconcert nr. 3

Natuurlijk viert het Concertgebouworkest het 250ste geboortejaar van Beethoven. Niemand minder dan Krystian Zimerman soleert in Beethovens Pianoconcert nr. 3 met Gustavo Gimeno als dirigent.

Beethoven 250 jaar

De baanbrekende componist Ludwig van Beethoven werd 250 jaar geleden geboren, op 16 december 1770. De muziekwereld zou nooit meer dezelfde zijn. Naast de symfonie en het strijkkwartet heeft ook het pianoconcert veel aan Beethoven te denken. Mede dankzij Beethovens pianoconcerten maakte de piano rond 1800 een stormachtige ontwikkeling door waarbij toonomvang, dynamiek en de expressieve mogelijkheden enorm werden uitgebreid.

Krystian Zimerman

Krystian Zimerman wordt al decennia geroemd om zijn perfectionisme. Optreden doet hij alleen wanneer hij de essentie van de muziek volledig doorgrond heeft. Met de vijf Beethoven-concerten houdt hij zich al dertig jaar intensief bezig; dan mag je een afgewogen visie verwachten. De muzikale leiding heeft Gustavo Gimeno, de gerenommeerde dirigent wiens internationale carrière begon bij het Concertgebouworkest.

Karakteristieke Beethoven-stijl

In Pianoconcert nr. 3 tekent de karakteristieke Beethoven-stijl zich af. De ingehouden dramatiek van het Pianoconcert nr. 3 is een voorbode van de Romantiek. Beethoven componeerde het toen hij nog altijd zelf optrad; doofheid zou spoedig een eind maken aan zijn podiumcarrière.