18, 20, 22 november 2019

Brahms’ Vierde symfonie

Tournee Azië

Lang Lang speelt Beethoven

Kaarten & programmaAudio & Video
november 2019 maandag 19:00
Suntory Hall, Tokyo
Japan
concert geweest
november 2019 woensdag 18:45
Aichi Prefectural Art Theater, Nagoya
Japan
concert geweest
november 2019 vrijdag 19:00
Muza Kawasaki Symphony Hall, Kawasaki
Japan
concert geweest
Richard Wagner Tannhäuser: Ouverture
Ludwig van Beethoven Pianoconcert nr. 2
Johannes Brahms Symfonie nr. 4

Pianist en wereldster Lang Lang soleert bij het Concertgebouworkest in Beethovens Tweede pianoconcert. Ook klinken Brahms Vierde symfonie en de Ouverture uit Wagners opera Tannhäuser, dat alles onder de bezielende leiding van de Finse maestro Paavo Järvi.

Lang Lang

De Chinese pianist Lang Lang is een fenomeen. Zijn spel is verbijsterend en met zijn charisma bereikt hij een breed publiek. Geen wonder dat zoveel jongeren en popliefhebbers tot zijn fans behoren. Bij hem wordt zelfs een minder bekend pianoconcert van de grote Beethoven iets memorabels.  ‘Beethoven is een componist die passie en warmte heeft uitgeschreven in zijn partituren’, aldus Lang Lang, ‘je moet verlangen uiten als je deze muziek speelt. Tegelijkertijd is het zaak dat je enorm nauwkeurig bent, hij is heel precies geweest in zijn notatie. Die balans tussen precisie en emotie is zeer delicaat.’

Brahms en Wagner

Johannes Brahms had zoveel respect voor Beethoven dat hij zelf geen symfonieën durfde te schrijven. Uiteindelijk schreef hij er vier. De Vierde symfonie wordt wel beschouwd als het hoogtepunt van zijn oeuvre en een staalkaart van zijn symfonische kunnen. De hoekdelen bevatten zoveel ideeën dat ze bijna op zichzelf staande symfonieën zijn. Het werk bevat diverse knipogen naar Brahms’ grote idool Beethoven en de finale is een ode aan Bach.

Het concert wordt geopend met de ouverture uit Wagners opera Tannhäuser, over liefdesperikelen tijdens een middeleeuws zangtoernooi.

Audio & Video