15, 16 november 2019

Paavo Järvi, dirigent

Tournee Azië

Lars Vogt speelt Beethoven

Kaarten & programmaAudio & Video
november 2019 vrijdag 19:30
National Theater and Concert Hall, Taipei
Taiwan
concert geweest
november 2019 zaterdag 19:30
National Taichung Theater, Taichung
Taiwan
concert geweest
Richard Wagner Tannhäuser: Ouverture
Ludwig van Beethoven Pianoconcert nr. 2
Johannes Brahms Symfonie nr. 4

Pianist Lars Vogt soleert bij het Concertgebouworkest in Beethovens Tweede pianoconcert. Ook klinken Brahms Vierde symfonie en de Ouverture uit Wagners opera Tannhäuser, dat alles onder de bezielende leiding van de Finse maestro Paavo Järvi.

Beethoven

Beethoven schreef zijn virtuoze Tweede pianoconcert om te kunnen laten horen wat hij als jonge pianist in zijn mars had. Binnen de klassieke opzet is de bravoure van de latere Beethoven al goed te horen. Bij zijn debuut in Wenen in 1795 was het pianoconcert een triomf en Beethoven moest het nog vele malen spelen. Zelf was hij als componist het werk zo snel ontgroeid, dat hij het aan zijn uitgever voor de helft van de prijs van een sonate verkwanselde, al voegde hij er fijntjes aan toe: ‘het zal zeker geen schande voor u zijn als u het publiceert’.

Brahms en Wagner

Johannes Brahms had zoveel respect voor Beethoven dat hij zelf geen symfonieën durfde te schrijven. Uiteindelijk schreef hij er vier. De Vierde symfonie wordt wel beschouwd als het hoogtepunt van zijn oeuvre en een staalkaart van zijn symfonische kunnen. De hoekdelen bevatten zoveel ideeën dat ze bijna op zichzelf staande symfonieën zijn. Het werk bevat diverse knipogen naar Brahms’ grote idool Beethoven en de finale is een ode aan Bach.

Het concert wordt geopend met de ouverture uit Wagners opera Tannhäuser, over liefdesperikelen tijdens een middeleeuws zangtoernooi.

Audio & Video