16 mei 2020

Concert geannuleerd

Mahler Negende symfonie

Kaarten & programmaAudio & Video
In verband met de uitbraak van het coronavirus hebben de autoriteiten een verbod op evenementen afgekondigd. Om deze reden kunnen de concerten tot 1 juni 2020 helaas geen doorgang vinden.
mei 2020 zaterdag 20:30
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
Rick Veldhuizen mais le corps taché d'ombres (opdrachtcompositie)
Gustav Mahler Symfonie nr. 9

Tijdens het Mahler Festival leidt de Koreaanse maestro Myung-whun Chung het Concertgebouworkest in de machtige Negende symfonie, voorafgegaan door een opdrachtcompositie van de jonge Nederlandse componist Rick van Veldhuizen.

Negende symfonie

Mahlers symfonieën zijn sterk autobiografisch: ze zitten vol doorkijkjes naar zijn huwelijksperikelen, natuurliefde, woedes en twijfels. Voor de Negende symfonie geldt dat misschien nog het meest. Zijn laatste voltooide symfonie klinkt elke seconde als een persoonlijk drama, met momenten van razernij en absolute wanhoop. Daarbij zit de Negende symfonie vol bijzondere klankeffecten. Mahler was altijd al een briljant orkestrator, maar met dit werk overtrof hij zichzelf.

wereldpremière

Des te spannender is de combinatie met het stuk dat Rick van Veldhuizen voor het Concertgebouworkest schreef. Deze opmerkelijke jonge componist doet wat Mahler in zijn tijd deed: het orkest confronteren met de populaire muziek waarmee hij opgroeide.

Audio & Video