23 oktober 2020

wereldpremière Deutsch

rondom Klimt

Mahler, Strauss, Zemlinsky, Cerha

Kaarten & programmaExtra
oktober 2020 vrijdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
De verkoop van dit concert is gesloten.
Friedrich Cerha Paraphrase über den Anfang der 9. Symphonie von Beethoven
Alexander Zemlinsky Sprich zu mir, Geliebter from 'Lyrische Symphonie'
Alma Maria Mahler Liederen: Bei dir ist es traut/Waldseligkeit
Gustav Mahler Adagietto uit Symfonie nr. 5
Bernd Richard Deutsch nieuw werk (met visualisatie)
Alexander Zemlinsky Vorspiel zum 1. Akt 'Es war einmal'
Richard Strauss Salome: slotscène

Het Wenen van rond 1900 herleeft wanneer rondom Klimt muziek klinkt van Alexander Zemlinksy, Gustav en Alma Mahler, Richard Strauss en Friedrich Cerha, en een wereldpremière van Bernd Richard Deutsch. Cristian Macelaru dirigeert het Concertgebouworkest en sopraan Elena Stikhina.

Klimt, Zemlinsky, Mahler en Strauss

Leven en werken van Gustav Klimt waren nauw verbonden met die van Gustav en Alma Mahler, Richard Strauss en Alexander Zemlinsky. De decoratieve kunst van Klimt loopt dan ook als een gouddraad door hun muziek. Van de laatromantische liederen van Alma zijn slechts enkele bewaard gebleven. Zij had relaties met Klimt en Zemlinsky, maar trouwde met Gustav Mahler. Het Adagietto uit zijn Vijfde symfonie geldt als de ultieme liefdesverklaring aan Alma. De invloed van Klimt klinkt door in Richard Strauss’ sensuele opera Salome. In de slotscène krijgt de kus een duistere lading: als Salome het afgehakte hoofd van Johannes de Doper kust wordt zij ter dood veroordeeld.

Klimt en Beethoven

Gustav Klimt eerde Beethoven, die 250 jaar geleden geboren werd, met de prachtige Beethovenfries die de Finale van Negende symfonie verbeeldt en nog altijd te zien is in de Wiener Secession. De Weense componist Friedrich Cerha maakte bij het begin van diezelfde symfonie een ‘muzikale parafrase’. Van de Oostenrijker Bernd Richard Deutsch klinkt een nieuw opdrachtwerk; de bekende kunstenaar en ontwerper Bas van Beek creëerde er beeld bij.

Inleiding

voor het concert

Koorzaal, 19.15 uur
door Johannes Pfeuffer

Kaarten zijn vanaf 1 juni 2020 te bestellen via de website of via de Concertgebouwlijn: 020 - 67 18 345 (ma-zo 10:00-17:00).

Meet the artists

na het concert

Na afloop van het concert op 23 oktober bent u welkom in de Spiegelzaal voor een ontmoeting met de uitvoerenden