31 oktober 2020

Essentials

Daniel Harding, dirigent

Mahlers Eerste symfonie

Kaarten & programmaAudio & Video
oktober 2020 zaterdag 21:00
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
De verkoop van dit concert is gesloten.
Gustav Mahler Symfonie nr. 1 'Titan'

Mahlers Eerste symfonie is het onbetwiste meesterwerk dat centraal staat tijdens het eerste Essentials-concert van dit seizoen. Dirigent Daniel Harding is een graag geziene gast bij het Concertgebouworkest.

Mahlers Eerste symfonie

Gustav Mahlers Eerste symfonie is een groots avontuur vol kleine verrassingen. Het is nauwelijks te overzien wat Mahler met zijn Eerste symfonie in gang zette. Hij werd uitvinder van een nieuwe, onvoorstelbaar rijke orkestklank en maakte symfonieën tot psychologische landschappen. De Eerste symfonie geeft daar al een indrukwekkend voorproefje van. Veelal putte hij uit zijn eigen ervaringen, maar het is muziek waarin iedereen zichzelf kan herkennen. In 1903 gaf het Concertgebouworkest de Nederlandse première onder leiding van de componist. Mahler was verrukt: ‘De muziekcultuur in dit land is verbijsterend! Zoals deze mensen kunnen luisteren!’

Essentials

Bij Essentials staat vier keer per jaar een essentieel meesterwerk centraal, een muziekstuk dat je gehoord moet hebben, uitgevoerd door het Concertgebouworkest en op geheel eigen wijze ingeleid door de energieke presentator Thomas Vanderveken.

Audio & Video