25, 26, 27 maart 2020

Also sprach Zarathustra

Mendelssohn Vioolconcert met Vesko Eschkenazy

Mariss Jansons dirigeert Strauss

Kaarten & programmaAudio & Video
maart 2020 woensdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
Kaarten
maart 2020 donderdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
Kaarten
maart 2020 vrijdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
Kaarten
Franz Schubert Ouverture 'Im italienischen Stile'
Felix Mendelssohn Vioolconcert in e klein
Richard Strauss Also sprach Zarathustra

Conductor emeritus Mariss Jansons keert terug op de bok met Richard Strauss, kampioen van het schilderen in klank. Strauss´ Also sprach Zarathustra is één van de meest filmische orkestwerken ooit. Vesko Eschkenazy, concertmeester van het Concertgebouworkest, soleert in Mendelssohns prachtige Vioolconcert.

Jansons en Strauss

Mariss Jansons keerde na zijn afscheid in 2015 jaarlijks bij het Concertgebouworkest terug. Met zowel het orkest als het publiek heeft hij een innige band. Dit seizoen bewijst hij dat met topstukken uit de Romantiek. Richard Strauss is één van zijn persoonlijke favorieten. En je snapt waarom als je een uitvoering van Also sprach Zarathustra meemaakt. Dit muzikale visioen verbeeldt het ontwaken van de beschaving en hoe de moderne mens oprijst uit de chaos. Geen wonder dat deze suggestieve muziek later diverse filmmakers inspireerde.

Mendelssohn en Schubert

Even aanstekelijk zijn de werken van Mendelssohn en Schubert. Mendelssohns Vioolconcert behoort wereldwijd tot de meest gespeelde soloncerten. ´Het beginthema laat me niet los´, schreef Mendelssohn toen hij aan het stuk werkte. Bijna twee eeuwen later is het stuk nog altijd onweerstaanbaar.

De twintigjarige Schubert componeerde zijn ´Ouverture in Italiaanse stijl´ na een weddenschap. Hij had opera-ouvertures van Rossini gehoord en wilde bewijzen dat hij zelf ook zulke bruisende, opzwepende muziek kon schrijven.

Audio & Video