20 februari 2021

Vioolconcert en ‘Jupiter’-symfonie

Sylvia Huang, viool

Meesterwerken van Mozart

Kaarten & programmaAudio & Video
februari 2021 zaterdag 21:00
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
De verkoop van dit concert is gesloten.
Wolfgang Amadeus Mozart Vioolconcert nr. 4 in D gr.t., KV 218
Wolfgang Amadeus Mozart Symfonie nr. 41 in C gr.t., KV 551, 'Jupiter'

Twee onbetwiste meesterwerken van Mozart staan centraal bij Essentials. De soliste in Mozarts Vioolconcert nr. 4 is Sylvia Huang, de jonge violiste van het Concertgebouworkest die in 2019 de publieksprijs won tijdens de prestigieuze Koningin Elisabethwedstrijd. Andrew Manze leidt daarna Mozarts majestueuze ´Jupiter´-symfonie.

Mozarts Vioolconcert in D

Het Vioolconcert nr. 4 in D en de ´Jupiter´-symfonie zijn twee van Mozarts kenmerkendste stukken. De vroegrijpe componist bereikte als tiener al een meesterschap dat daarna alleen maar groeide. Zijn Vioolconcert in D componeerde hij op zijn negentiende. De eerdere drie had hij voor eigen gebruik geschreven; hij was zelf een verdienstelijk violist. Maar dit concert was bestemd voor een regelrechte virtuoos, en dat is te horen.

Mozarts ‘Jupiter’

In zijn 41e en laatste symfonie, bijgenaamd ´Jupiter´, overtrof Mozart zichzelf glorieus. Zijn ´goddelijke´ uitstraling dankt dit werk aan de majestueuze thema´s en aan de verbluffende manier waarop Mozart die met elkaar verweeft.

Essentials

Bij Essentials staan vier keer per jaar essentiële meesterwerken centraal die je gehoord moet hebben, uitgevoerd door het Concertgebouworkest en op geheel eigen wijze ingeleid door de energieke presentator Thomas Vanderveken.

Audio & Video