3, 5 september 2019

artist in residence

Brahms en Tsjaikovski

meet Tabea Zimmermann

Kaarten & programmaAudio & Video
september 2019 dinsdag 19:30
Kultur- und Kongresszentrum, Luzern
Zwitserland
concert geweest
september 2019 donderdag 19:00
Wolkenturm (open-air), Grafenegg
Oostenrijk
concert geweest
Johannes Brahms Variaties over een thema van Haydn
Béla Bartók Altvioolconcert
Pjotr Iljitsj Tsjaikovski Symfonie nr. 1 'Winterdromen'

Naast werken van Brahms en Tsjaikovski voert het Concertgebouworkest het Altvioolconcert van Bartók uit met Tabea Zimmermann, artist in residence in het seizoen 2019/20.

Artist in residence

De altviool kent lang niet zo veel wereldberoemde solisten als de viool of de cello. Gelukkig is er Tabea Zimmermann, dit seizoen artist in residence bij het Concertgebouworkest. Nog voordat het seizoen goed en wel begonnen is, soleert de Duitse altvioliste tijdens de Bankgiro Loterij Zomerconcerten in het Altvioolconcert van Bartók. Het is een van zijn laatste werken en bleef onvoltooid – Tabea Zimmermann speelt een door haarzelf voltooide versie. Hongaarse volksmelodieën en razende virtuositeit kenmerken het slot.

Brahms en Tsjaikovski

Dirigent Tugan Sokhiev maakte bij zijn vorige optredens met het Concertgebouworkest in 2006 en 2010 veel indruk. Nu is hij terug met Brahms’ geliefde ‘Haydn-variaties’ en de Eerste symfonie van Tsjaikovski.  De nog jonge Tsjaikovski liet zich inspireren door zijn land, Beethoven en Mendelssohn. De titel ‘Winterdromen’ slaat vooral op de eerste twee delen, ‘Dagdromen van een winterreis’ en ‘Land van verlatenheid, land van mist’. Tsjaikovski’s collega’s – die de jonge componist het vuur al aan de schenen hadden gelegd - vonden zijn Eerste symfonie te ‘westers’, niet Russisch genoeg. Vreemd, want met zijn prominente aan de Russische volksmuziek ontleende thema’s en zijn melancholieke karakter mag Tsjaikovski’s eersteling echt uitgesproken Russische symfonie worden genoemd.

Audio & Video