18 juni 2020

Horizon

Concert geannuleerd

Meet Thomas Adès

Kaarten & programmaAudio & VideoExtra
In verband met de uitbraak van het coronavirus hebben de autoriteiten een verbod op evenementen afgekondigd. Om deze reden kunnen de concerten tot 1 juli 2020 helaas geen doorgang vinden.
juni 2020 donderdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
Franz Liszt Mephisto-Walzer Nr.1, 'Der Tanz in der Dorfschenke'
Igor Stravinsky Orpheus
Thomas Adès Inferno (naar Dante, opdrachtcompositie)

Componist-dirigent Thomas Adès en het Concertgebouworkest bezoeken verschillende voorstellingen van het dodenrijk binnen de innovatieve serie Horizon. Nieuwe balletmuziek van Adès zelf klinkt naast Stravinsky’s prachtige Orpheus en de sensuele Eerste Mephisto-wals van Liszt.

Het dodenrijk en de muziek

Door de eeuwen heen hebben mensen zich het dodenrijk op verschillende manieren voorgesteld. Hades was bij de oude Grieken een complexe ondergrondse wereld met vele soorten straffen. Ontsnappen was niet mogelijk – alleen voor de mythische musicus Orpheus, die zijn geliefde terug wou halen naar het land der levenden, werd een uitzondering gemaakt. Het inspireerde Stravinsky tot een van zijn meest melodieuze balletten.

Adès

Thomas Adès is gefascineerd door het dodenrijk. In 2016 dirigeerde hij het Concertgebouworkest in zijn Totentanz. Zijn nieuwe ballet is gebaseerd op Dantes reis door het hiernamaals, de Goddelijke komedie. Hierin bestaat de hel – het inferno - uit negen kringen. Adès dirigeert de wereldpremière van het ‘Inferno’-deel.

In de eerste en bekendste van zijn vier Mephisto-walsen haalt Liszt duivelse krachten naar boven: Mephisto heeft Faust in zijn demonische macht en laat hem in een dorpsherberg een verleidelijke wals spelen.

Audio & Video

Entrée Late Night

Na afloop van de concerten organiseert jongerenvereniging Entrée een gratis toegankelijke Late Night in de entreehal en de koorzaal. Een afwisselende presentatie met diverse acts, en een gelegenheid om rondom het thema van die avond en tot laat te dansen op de muziek van de leukste bands en dj's.