20, 22 maart 2020

Concert geannuleerd

Meet Thomas Adès

Kaarten & programmaAudio & VideoExtra
In verband met de uitbraak van het coronavirus hebben de autoriteiten per direct een verbod op evenementen met meer dan 100 bezoekers afgekondigd. Om deze reden kunnen de concerten in Het Concertgebouw tot en met 6 april 2020 helaas geen doorgang vinden.
maart 2020 vrijdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
maart 2020 zondag 14:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
Leos Janáček Het muzikantenkind
Thomas Adès Pianoconcert
Ferruccio Busoni Romanza e Scherzoso
Leos Janáček Sinfonietta

Componist/dirigent Thomas Adès geeft een reeks concerten met het Concertgebouworkest. Een prachtkans om kennis te maken met deze veelstijlige Brit en zijn sensationele muziek. In dit programma dirigeert hij ook kleurrijk werk van Janáček en Busoni.

De wereld van Thomas Adès

Thomas Adès leverde al heel wat muzikale verrassingen af, variërend van hilarische opera tot horrorfilm-achtig orkestwerk. Zijn composities zijn altijd toegankelijk en meeslepend, maar wel met scherpe randjes. Vriendelijke klanken kunnen wrange trekjes krijgen en rust blijkt vaak de stilte voor een vinnige storm. ‘Adès weet dat het onderscheid tussen “klassieke” en “nieuwe” muziek onhoudbaar is geworden´, schreef een Engelse krant. In Amsterdam dirigeert hij de Nederlandse première van het fascinerende Pianoconcert dat hij recentelijk componeerde voor de Russisch-Amerikaanse pianist Kirill Gerstein.

Janáček en Busoni

Wanneer Adès dirigeert verschijnen er naast eigen composities doorgaans minder gangbare werken op het programma. In dit geval zijn het werken die de romantische kanten van zijn eigen muziek benadrukken. Leos Janáčeks fanfare-achtige Sinfonietta is zo´n stuk dat elke keer nieuw en fris klinkt. In tegenstelling tot Sinfonietta is zijn ‘ballade voor orkest’ Het muzikantenkind, met viool solo, heel onbekend. Ook van de wonderlijke neoclassicist Busoni komt een werk voor het eerst op de lessenaar bij het Concertgebouworkest.

Audio & Video

Inleiding

voor het concert

Koorzaal, 19.15 uur
door Patrick van Deurzen

Kaarten zijn vanaf 1 juni 2019 te bestellen via de website of via de Concertgebouwlijn: 020 - 67 18 345 (ma-zo 10:00-17:00).

Meet the artists

na het concert

Na afloop van het concert op 20 maart bent u welkom in de Spiegelzaal voor een ontmoeting met de uitvoerenden. Gespreksleider is artistiek directeur Joel Ethan Fried.