19 juni 2020

Concert geannuleerd

Meet Thomas Adès

Kaarten & programmaAudio & VideoExtra
In verband met de uitbraak van het coronavirus hebben de autoriteiten een verbod op evenementen afgekondigd. Om deze reden kunnen de concerten tot 1 juli 2020 helaas geen doorgang vinden.
juni 2020 vrijdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
Franz Liszt Mephisto-Walzer Nr.1, 'Der Tanz in der Dorfschenke'
Igor Stravinsky Orpheus
Thomas Adès Inferno (naar Dante, opdrachtcompositie)

Componist-dirigent Thomas Adès en het Concertgebouworkest bezoeken verschillende voorstellingen van het dodenrijk. Nieuwe balletmuziek van Adès zelf klinkt naast Stravinsky’s prachtige Orpheus en de sensuele Eerste Mephisto-wals van Liszt.

Het dodenrijk en de muziek

Door de eeuwen heen hebben mensen zich het dodenrijk op verschillende manieren voorgesteld. Hades was bij de oude Grieken een complexe ondergrondse wereld met vele soorten straffen. Ontsnappen was niet mogelijk – alleen voor de mythische musicus Orpheus, die zijn geliefde terug wou halen naar het land der levenden, werd een uitzondering gemaakt. Het inspireerde Stravinsky tot een van zijn meest melodieuze balletten.

Adès

Thomas Adès is gefascineerd door het dodenrijk. In 2016 dirigeerde hij het Concertgebouworkest in zijn Totentanz. Zijn nieuwe ballet is gebaseerd op Dantes reis door het hiernamaals, de Goddelijke komedie. Hierin bestaat de hel – het inferno - uit negen kringen. Adès dirigeert de wereldpremière van het ‘Inferno’-deel.

In de eerste en bekendste van zijn vier Mephisto-walsen haalt Liszt duivelse krachten naar boven: Mephisto heeft Faust in zijn demonische macht en laat hem in een dorpsherberg een verleidelijke wals spelen.

Audio & Video

Inleiding

voor het concert

Koorzaal, 19.15 uur
door Bart Hermans

Kaarten zijn vanaf 1 juni 2019 te bestellen via de website of via de Concertgebouwlijn: 020 - 67 18 345 (ma-zo 10:00-17:00).

Meet the artists

na het concert

Na afloop van het concert op 19 juni bent u welkom in de Spiegelzaal voor een ontmoeting met de uitvoerenden. Gespreksleider is artistiek directeur Joel Ethan Fried.