11 oktober 2019

premières

Debussy en Poulenc

Meet Thomas Adès

Kaarten & programmaAudio & VideoExtra
oktober 2019 vrijdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
Claude Debussy Prélude à l'après-midi d'un faune
Gerald Barry The Stronger
Thomas Adès Luxury Suite uit 'Powder Her Face'
Francis Poulenc Les Biches: Suite

Thomas Adès, een van de belangrijkste componisten van onze tijd, dirigeert het Concertgebouworkest in een programma vol zwoel geflirt, met modieuze dames verwikkeld in pikante schandalen. Nederlandse premières van Gerald Barry en hemzelf staan naast balletmuziek van Debussy en Poulenc.

Thomas Adès

Thomas Adès stelde een nieuwe symfonische suite samen uit georkestreerde delen van zijn succesvolle kameropera Powder Her Face. Deze nogal expliciete opera over de Engelse ‘Dirty Duchess’ Margaret Campbell – wier extravagante kleding haar tot stijlicoon maakte - baarde in 1995 veel opzien en werd zelfs ongeschikt geacht voor uitzending. De suite beleeft vanavond zijn Nederlandse première, evenals de eenakter The Stronger van de Ierse componist Gerald Barry. The Stronger wordt gepresenteerd in een fantasierijke mise-en-espace.

Erotisch geladen balletmuziek

Pakweg honderd jaar eerder ontstonden in Parijs twee erotisch geladen balletten voor het befaamde gezelschap, de Ballets Russes. Debussy’s Prélude à l’après-midi d’un faune is met zijn subtiele muzikale innovaties vooral beroemd geworden door de dromerige, zwoele sfeer die perfect aansloot op de sensuele en sensationele choreografie van Vaslav Nijinsky. Geflirt en stoute spelletjes staan centraal in het ballet Les biches, dat Poulenc schreef voor choreografe Bronislava Nijinska (Nijinsky’s zus). De muziek staat op zichzelf als een heerlijk ongecompliceerde uitsmijter.

Lees ook de blog over de samenwerking met de Hermitage Amsterdam.

Audio & Video

Inleiding

voor het concert

Koorzaal, 19.15 uur
door Thea Derks

Kaarten zijn vanaf 1 juni 2019 te bestellen via de website of via de Concertgebouwlijn: 020 - 67 18 345 (ma-zo 10:00-17:00).

Meet the artists

na het concert

Na afloop van het concert op 11 oktober bent u welkom in de Spiegelzaal voor een ontmoeting met de uitvoerenden. Gespreksleider is artistiek directeur Joel Ethan Fried.

Componist Gerald Barry
Componist Gerald Barry
Dirigent Thomas Adès en sopraan Kerstin Avemo bespreken een detail uit Gerald Barry's partituur van The Stronger..
Dirigent Thomas Adès en sopraan Kerstin Avemo bespreken een detail uit Gerald Barry's partituur van The Stronger..
Thomas Adès en Gerald Barry praten na over de repetitie.
Thomas Adès en Gerald Barry praten na over de repetitie.
Thomas Adès
Thomas Adès
Hoorniste Katy Woolley
Hoorniste Katy Woolley
Slagwerk
Slagwerk