30 januari 2020

Horizon

Het onverbiddelijke noodlot: Oedipus

Mens & Mythe

Kaarten & programmaAudio & VideoExtra
januari 2020 donderdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest

Acteur Pierre Bokma is de verteller in Stravinsky’s indringende opera-oratorium Oedipus Rex. Het Concertgebouworkest voert Oedipus Rex uit binnen de thematische concertreeks Mens & Mythe. De mythologische Oedipus inspireerde Stravinsky tot dit indringende werk en Theo Verbey tot een nieuwe opdrachtcompositie. Het noodlot klinkt al in de Ouverture 'La forza del destino' van Verdi.

Oedipus Rex

In de thematische reeks Mens & Mythe besteedt het Concertgebouworkest aandacht aan mythologische figuren die via de grote Griekse tragedieschrijvers van grote invloed op onze cultuur zijn geweest. Sophocles bracht ons de tragische koning Oedipus. Als de koning van Thebe probeert te achterhalen wie zijn vader heeft vermoord, komt hij langzaam maar zeker tot een gruwelijke ontdekking… In Stravinsky’s meesterlijke opera-oratorium Oedipus Rex gaat achter de ritualistische muziek een kolkende zee van emoties schuil.

Wereldpremière

De Finse dirigent Santtu-Matias Rouvali debuteert bij het Concertgebouworkest met Stravinsky’s Oedipus Rex, voorafgegaan door de Ouverture tot Verdi’s opera La forza del destino en Ariadne, een voor dit programma geschreven werk van de onlangs onverwachts overleden Nederlandse componist Theo Verbey.

Programmaboekje

Audio & Video

Symposium

vrijdag 17 januari 2020, 13-16 uur

Symposium Mens & Mythe

met o.a. Philip Westbroek, Emilie van Opstall, Piet Gerbrandy en kamermuziek gespeeld door musici van het Concertgebouworkest

reserveren www.spui25.nl (gratis)

Entrée Late Night

na afloop van het concert

Na afloop van de concerten organiseert jongerenvereniging Entrée een gratis toegankelijke Late Night in de entreehal en de koorzaal. Een afwisselende presentatie met diverse acts, en een gelegenheid om rondom het thema van die avond en tot laat te dansen op de muziek van de leukste bands en dj's.