26 februari 2021

Andrew Manze, dirigent

Vioolconcert in D KV 218 - Sylvia Huang, viool

Mozarts Jupiter symfonie

Kaarten & programmaAudio & Video
Dit concert wordt op 26 februari a.s. gestreamd op concertgebouworkest.nl, Facebook en Youtube.
februari 2021 vrijdag 20:00
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
Wolfgang Amadeus Mozart Symfonie nr. 41, 'Jupiter'
Wolfgang Amadeus Mozart Vioolconcert nr. 4

Twee van Mozarts grootste meesterwerken klinken bij het Concertgebouworkest. Na het Vierde vioolconcert met de jonge violiste Sylvia Huang leidt Andrew Manze de majestueuze ´Jupiter´-symfonie.

Regelrechte virtuoos

Het Vierde vioolconcert in D groot en de ´Jupiter´-symfonie zijn twee van Mozarts kenmerkendste stukken. De vroegrijpe componist bereikte als tiener al een meesterschap dat daarna alleen maar groeide. Zijn Vierde vioolconcert componeerde hij op zijn negentiende. De eerdere drie had hij voor eigen gebruik geschreven, maar dit concert was bestemd voor een regelrechte virtuoos. Vanavond is dat Sylvia Huang, de jonge violiste van het Concertgebouworkest die in 2019 de publieksprijs won tijdens de prestigieuze Koningin Elisabethwedstrijd.

Goddelijke uitstraling

In zijn 41e en laatste symfonie, bijgenaamd ´Jupiter´, overtrof Mozart zichzelf glorieus. Zijn ´goddelijke´ uitstraling dankt dit werk aan de majestueuze thema´s en aan de verbluffende manier waarop Mozart die met elkaar verweeft. De energieke Britse dirigent Andre Manze is gespecialiseerd in het achttiende-eeuwse repertoire en weet er iedere keer weer een bijzondere draai aan te geven. Hij laat Mozarts beroemde meesterwerken klinken zoals ze dat deden toen ze voor het eerst werden uitgevoerd: nieuw en opwindend

Preludium

Lees ook de uitgebreide toelichting van dit concertprogramma op de website van Preludium.

Audio & Video