19 oktober 2017

Horizon

Eötvös | Ligeti | Vivier

Multiversum

Kaarten & programmaAudio & VideoExtra
oktober 2017 donderdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
György Ligeti Atmosphères
Claude Vivier Orion
Peter Eötvös Multiversum – Multiversum - orgel, hammondorgel en orkest (opdrachtwerk)

In de innovatieve serie Horizon leidt dirigent/componist Peter Eötvös een kosmisch programma met als thema Multiversum. In ruim een uur grensverkennende orkestmuziek met beelden van Jaap Drupsteen en voordracht van Vincent Icke gaat het Concertgebouworkest in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam op zoek naar de verbanden tussen muziek en de wetten van het heelal. Na afloop kunt u in nog hogere sferen raken tijdens de Entrée Late Night, het afsluitende onderdeel van Horizon. 

Peter Eötvös dirigeert het Concertgebouworkest in de première van zijn eigen Multiversum. Parallelle universums, snaartheorie en zwaartekrachtgolven weerklinken in de polyfone klanken van zijn nieuwe compositie voor orgel, hammondorgel en orkest. De iriserende klankwolken van Eötvös' landgenoot György Ligeti zijn opgebouwd uit ontelbare noten (deeltjes). De Canadees Claude Vivier was geobsedeerd door de oneindigheid van het heelal. In Orion liet hij zich inspireren door de schijnbare onbeweeglijkheid van de geschiedenis: heftige golfbewegingen brengen ons steeds weer dezelfde soort dictators en gebeurtenissen, en dus geen steek verder.

Zie ook onze informatie over dit concert op Facebook.

Programmaboekje

Audio & Video

Rondom het concert

Aanvangstijd

aanvangstijd concert 20.15 uur

De aanvangstijd van de Horizon- concerten is veranderd naar 20.15 uur. Er is geen apart voorprogramma meer, dit onderdeel is in gewijzigde vorm in het hoofdprogramma opgenomen.

Entrée Late Night

na het concert

Afterparty met verrassende acts en kamermuziek (o.a. Parallel Worlds) van Rozalie Hirs), De Baron, Lelystad, Teis Semey Group, Simon Mulder, Laurens Kuppens, Thomas de Bruijn en musici van het Koninklijk Concertgebouworkest. Interactieve wetenschappelijke opstellingen door studenten Universiteit van Amsterdam

Wetenschappelijke opstellingen

voor het concert en in de pauze

Voorafgaand en in de pauze van het concert zijn er, in samenwerking met de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam, diverse interactieve wetenschappelijk opstellingen te bekijken.

Zie de lijst met proeven onderaan deze pagina.

Voor het concert en in de pauze

Sterrenkijken

Voor de hoofdingang van Het Concertgebouw kunt u sterrenkijken door telescopen, wel onder voorbehoud i.v.m. weersomstandigheden.

Voor de hoofdingang

Valproef

‘Vallen’ in de ruimte is anders dan vallen zoals wij dat kennen op aarde. Met deze demonstratie van een valproef met een veer en een kogel ziet u wat er gebeurt.

Noord- en Zuidfoyer

Mobiel planetarium

In de Spiegelzaal staat een mobiel planetarium.

Spiegelzaal

Vacuümstolp

De wekker in een vacuümstolp - wat gebeurt er als je een wekker af laat gaan in de ruimte? Kom luisteren bij deze demonstratie.

Noord- en Zuidfoyer

Vrije val

Het wagentje in vrije val - sommige experimenten die in de ruimte worden gedaan simuleert men eerst in een vliegtuig dat een vrije val maakt. In deze demonstratie wordt dat voorgedaan met een wagentje.

Noord- en Zuidfoyer

Verleg uw horizon en bezoek ook...