4 december 2020

Antony Hermus, dirigent

Remy van Kesteren, harp

Nederlandse muziek in 1980 en nu

Kaarten & programmaAudio & VideoExtra
december 2020 vrijdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
De verkoop van dit concert is gesloten.
Celia Swart Reflection and Identity (opdrachtcompositie, wereledpremière)
Louis Andriessen Tapdance
Theo Loevendie Flexio
Bram Kortekaas nieuw werk (opdrachtcompositie, wereldpremière)
Tristan Keuris Movements

Nederlandse componisten staan internationaal hoog aangeschreven. Het Concertgebouworkest zet onder leiding van Antony Hermus Nederlandse werken van veertig jaar geleden naast nieuw werk van jonge componisten. Harpist Remy van Kesteren en slagwerker Dominique Vleeshouwer fungeren als extra smaakmakers van Nederlandstalige bodem. Sopraan Katrien Baerts is weliswaar van Vlaamse bodem, maar Nederlandstalig en neemt werken van Strauss en Reger voor haar rekening.

Componeren in beweging

Het Nederlandse componeren is in beweging, en ook het Concertgebouworkest staat nooit stil. Veertig jaar geleden werd Flexio, dat Theo Loevendie voor het Concertgebouworkest schreef, te moeilijk geacht, terwijl het als conservatief bestempelde Movements van Keuris mee op tournee werd genomen. Tegenwoordig putten jonge componisten Celia Swart en Bram Kortekaas – de laatste blikt terug op de discussies tussen de Aktie Notenkraker en het Concertgebouworkest in 1970 – zonder scrupules uit diverse muziektradities én nieuwe media. Louis Andriessen beïnvloedde generaties jonge componisten wereldwijd. Van hem klinkt het speelse Tapdance voor slagwerk en ensemble.

Antony Hermus, dirigent

Het Concertgebouworkest wordt gedirigeerd door de Nederlandse dirigent Antony Hermus. Drie succesvolle Nederlandse solisten delen het podium met het orkest. Harpist Remy van Kesteren, zelf ook componist, speelt met het orkest nieuw werk van Celia Swart, sopraan Katrien Baerts zingt het opdrachtwerk van Bram Kortekaas. En in Andriessens Tapdance soleert slagwerker Dominique Vleeshouwer.

Fonds Podiumkunsten NL

Reflection & Identity van Celia Swart en het nieuwe werk van Bram Kortekaas zijn tot stand gekomen met steun van het Fonds Podiumkunsten NL.

Logo Fonds Podiumkunsten NL

Audio & Video

Inleiding

voor het concert

Koorzaal, 19.15 uur
door Wim Vos

Kaarten zijn vanaf 1 juni 2020 te bestellen via de website of via de Concertgebouwlijn: 020 - 67 18 345 (ma-zo 10:00-17:00).

Meet the artists

na het concert

Na afloop van het concert op 4 december bent u welkom in de Spiegelzaal voor een ontmoeting met de uitvoerenden.