16, 17, 19 januari 2020

Mens & Mythe

Skrjabins Prometheus

Nelsons dirigeert Beethoven

Kaarten & programmaAudio & VideoExtra
januari 2020 donderdag 20:00
Palais des Beaux-Arts, Brussel
België
Kaarten
januari 2020 vrijdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
Kaarten
januari 2020 zondag 15:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
Kaarten
Ludwig van Beethoven Die Geschöpfe des Prometheus
Brett Dean Dramatis personae
Alexander Skrjabin Prometheus
Gewijzigde aanvangstijd

In verband met de benodigde technische voorbereidingstijd voor het licht bij Skrjabins Prometheus, begint het concert op zondag 19 januari 2020 een uur later dan gebruikelijk. Het concert begint om 15.15 uur.

Andris Nelsons leidt het Concertgebouworkest in een programma rond de intrigerende mythologische figuur Prometheus binnen de thematische concertreeks Mens & Mythe. Naast Beethoven en Skrjabins Prometheus voor lichtorgel, piano, koor en orkest klinkt Brett Deans spectaculaire trompetconcert Dramatis personae.

Aeschylus en Prometheus

In de thematische reeks Mens & Mythe besteedt het Concertgebouworkest aandacht aan mythologische figuren die via de grote Griekse tragedieschrijvers van grote invloed op onze cultuur zijn geweest. Aeschylus beschreef de intrigerende figuur van Prometheus, die het vuur stal om het aan de mensen te geven en in dit programma centraal staat.

Andris Nelsons

Andris Nelsons dirigeert Prometheus: gedicht van vuur, een groot opgezet symfonisch gedicht van Skrjabin dat behalve een symfonieorkest onder meer een piano en een koor vraagt, terwijl een lichtklavier in Skrjabins visie de kleuren bij de klanken verzorgt. In Beethovens enige ballet Die Geschöpfe des Prometheus brengt Prometheus de mensen kunst en beschaving bij. Het conflict tussen de massa en een leidende figuur staat aan de basis van het trompetconcert Dramatis personae van Brett Dean, hetgeen leidt tot een opwindende dialoog tussen solist Håkan Hardenberger en het Concertgebouworkest.

Audio & Video

Inleiding

voor het concert

Koorzaal, 19.15 uur
door Michel Khalifa

Kaarten zijn vanaf 1 juni 2019 te bestellen via de website of via de Concertgebouwlijn: 020 - 67 18 345 (ma-zo 10:00-17:00).

Meet the Artists

na het concert

Na afloop van het concert op 17 januari bent u welkom in de Spiegelzaal voor een ontmoeting met de uitvoerenden. Gespreksleider is artistiek directeur Joel Ethan Fried.