16, 17, 19 januari 2020

Mens & Mythe

Skrjabins Prometheus

Nelsons dirigeert Beethoven

Kaarten & programmaAudio & VideoExtra
Gewijzigde aanvangstijd 19 januari 2020

In verband met de benodigde technische voorbereidingstijd voor het licht bij Skrjabins Prometheus, begint het concert op zondag 19 januari 2020 een uur later dan gebruikelijk.
Het concert begint om 15.15 uur.

januari 2020 donderdag 20:00
Palais des Beaux-Arts, Brussel
België
concert geweest
januari 2020 vrijdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
januari 2020 zondag 15:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
Ludwig van Beethoven Die Geschöpfe des Prometheus
Brett Dean Dramatis personae
Alexander Skrjabin Prometheus

Andris Nelsons leidt het Concertgebouworkest in een programma rond de intrigerende mythologische figuur Prometheus binnen de thematische concertreeks Mens & Mythe. Naast Beethoven en Skrjabins Prometheus voor lichtorgel, piano, koor en orkest klinkt Brett Deans spectaculaire trompetconcert Dramatis personae.

Aeschylus en Prometheus

Onder de noemer Mens & Mythe wijdt het Concertgebouworkest in januari 2020 een reeks bijzondere concerten aan helden en heldinnen van de Griekse mythologie. In samenwerking met de Universiteit van Amsterdam (UvA) brengt het orkest de verhalen tot klinken.

Dit concert staat Prometheus centraal, de gevallen held uit Aeschylus’ Prometheus geboeid.

Zijn verhaal inspireerde de componist Aleksandr Skrjabin meer dan honderd jaar geleden tot een spectaculair multimediawerk, in de tijd dat multimedia nog uitgevonden moest worden. Door zijn gigantische bezetting – het is voor orkest, koor, piano solo en lichtklavier - wordt Skrjabins Prometheus bijna nooit uitgevoerd. En al helemaal niet met de steeds veranderende kleuren en lichteffecten die de componist voor zich zag.

Dankzij jarenlang onderzoek van de Amerikaanse Skrjabin-expert Anna Gawboy kan het Concertgebouworkest ons nu laten zien hoe Prometheus uitgevoerd moet worden mét lichtklavier. Voor het eerst in Europa!

Andris Nelsons

Het werk wordt onder leiding van Andris Nelsons ingeleid met muziek die Beethoven schreef voor het ballet Die Geschöpfe des Prometheus en het humorvolle trompetconcert Dramatis personae van de Australische componist Brett Dean. Solist is de vermaarde trompettist Håkan Hardenberger.

Audio & Video

Symposium

17 januari om 13.00 uur

Spui 25, 13.00 uur
i.s.m. Universiteit van Amsterdam

Het Concertgebouworkest en de UvA hebben nauw samengewerkt in verhelderende video-inleidingen bij de drie programma’s. Tijdens een symposium, met kamermuziek door leden van het Concertgebouworkest, wordt u uitgenodigd mee te denken.

Inleiding

voor het concert 17 januari

Koorzaal, 19.15 uur
door Michel Khalifa

Kaarten zijn vanaf 1 juni 2019 te bestellen via de website of via de Concertgebouwlijn: 020 - 67 18 345 (ma-zo 10:00-17:00).

Inleiding Familieserie

voor het concert 19 januari

Spiegelzaal, 14.15 uur
door Jurgen van Harskamp
met Daan Kortekaas, lichtklavier

Deze inleiding, die onderdeel is van de Familieserie, is gratis toegankelijk, maar u heeft wel een aparte toegangskaart nodig. Deze bestelt u eenvoudig online via uw account of via de Concertgebouwlijn: 020 671 83 45 (dagelijks bereikbaar van 10.00-17.00 uur).