12 april 2018

Horizon

Gatti meets Kavakos

Oorlog & Vrede

Kaarten & programmaAudio & VideoExtra
april 2018 donderdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
Carly Wijs Voordracht Aanslag Bevolkingsregister 1943
Karl Amadeus Hartmann Concerto funebre
Guillaume Connesson Eiréné (opdrachtcompositie)
Guillaume Connesson Eiréné (opdrachtcompositie)
Henriëtte Bosmans Doodenmarsch
Arthur Honegger Symfonie nr. 3, 'Symphonie liturgique'

Oorlog & Vrede is het derde thema van dit seizoen in de innovatieve serie Horizon. Honderd jaar na de beëindiging van de Eerste Wereldoorlog klinken rouw, verzet en hoop in een programma dat aansluit bij de herdenkingstentoonstelling over de aanslag op het Amsterdamse Bevolkingsregister van 1943 in Verzetsmuseum Amsterdam. Na het concert onder leiding van chef-dirigent Daniele Gatti woedt de strijd voort in de Entrée Late Night, het afsluitende onderdeel van Horizon.

Leonidas Kavakos soleert in het Concerto funèbre uit 1939 van Karl Amadeus Hartmann, muziek over hoop en verzet in een wanhopige tijd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het de halfjoodse Nederlandse componiste en pianiste Henriette Bosmans onmogelijk gemaakt te werken; toch schreef zij tegen het eind van de oorlog haar korte, aangrijpende declamatorium Doodenmarsch op een tekst van Clara Eggink.

Arthur Honegger koos er tijdens de Tweede Wereldoorlog voor om in Frankrijk te blijven en schreef diverse verzetswerken. Zijn Derde symfonie was een roep om vrede toen de Koude Oorlog zich aandiende. Van de Fransman Guillaume Connesson leidt Daniele Gatti de wereldpremière van het nieuwe orkestwerk Eiréné.

Zie ook onze informatie over dit concert op Facebook.

De aanslag op het Amsterdamse Bevolkingsregister
 
Programmaboekje


Preludiumartikelen

(gratis)

Op stevige ramkoers met het nationaalsocialisme

Componist Karl Amadeus Hartmann (1905-1963) kon en wilde geen muziek componeren zonder zijn humanistische levensvisie uit te dragen. De prijs die hij ervoor betaalde: twaalf jaar lang geen uitvoeringen in eigen land.

Lees verder op Preludium.nl


Vrede wordt makkelijk vergeten

Marius Flothuis, tijdens de oorlog artistiek leider van het Concertgebouworkest, publiceerde in 1954 een vurig betoog voor het vieren van de vrede. 'Het lijkt wel alsof de Nederlander bevreesd is eens ronduit te juichen, vrolijk te zijn, te tonen dat hij zich gelukkig voelt.' Nog altijd actueel.

Lees verder op Preludium.nl

 

Audio & Video

Aanvangstijd

aanvangstijd concert 20.15 uur

De aanvangstijd van de Horizon- concerten is veranderd naar 20.15 uur. Er is geen apart voorprogramma meer, dit onderdeel is in gewijzigde vorm in het hoofdprogramma opgenomen.

Entrée Late Night

na het concert

Na afloop van het concert op 12 april organiseert jongerenvereniging Entrée een gratis toegankelijke Late Night in de entreehal en Koorzaal. Een afwisselende presentatie met diverse acts, en een gelegenheid om rondom het thema van die avond en tot laat te dansen op de muziek van de leukste bands en dJ’s.

Verzetsmuseum

voorafgaand en tijdens de pauze

Voorafgaand aan het concert en tijdens de pauze zal Verzetsmuseum Amsterdam in de Spiegelzaal een inkijkje geven in hun tentoonstelling Explosiegevaar! door middel van beeld en geluid. Er zullen medewerkers van het museum aanwezig zijn om de tentoonstelling nader toe te lichten.