31 januari 2021

Gabrieli, Mozart, Dvořák

Trevor Pinnock, dirigent

Orkestrale kamermuziek

Kaarten & programmaAudio & Video
In november wordt de aangepaste programmering van januari tot en met mei 2021 bekendgemaakt.
januari 2021 zondag 13:30
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
Giovanni Gabrieli Canzon duodecimi toni uit 'Sacrae symphoniae'
Giovanni Gabrieli Sonata pian' e forte uit 'Sacrae Symphoniae'
Giovanni Gabrieli Canzon noni toni uit 'Sacrae symphoniae'
Antonín Dvořák Serenade op. 22 in E gr. t. voor strijkorkest

De gedreven Trevor Pinnock dirigeert diverse secties van het Concertgebouworkest door drie eeuwen feelgood-muziek: grootse muziek voor kleinere bezettingen. 

Gabrieli, Mozart, Dvořák

Gabrieli componeerde muziek om indruk te maken. Het is grootse muziek voor een kleine koperbezetting. Mozart rekte met zijn Gran Partita voor blazers de gebruikelijke bezetting voor een serenade wat op. Dvořák componeerde zijn Serenade voor strijkers in de gelukkigste periode van zijn leven. Deze componisten tilden hun genre naar een hoger niveau.  

Muziek voor kathedralen

In de zestiende-eeuwse Venetiaanse San Marco-basiliek stuwde Gabrieli zijn virtuoze ensemble tot grote hoogte. Listig maakte hij gebruik van de ruimte en de akoestiek in de kathedraal door zijn ensemble in tweeën te splitsen en te experimenteren met verschillende dynamieken. Ook Gabrieli’s tijdgenoot Viadana componeerde muziek voor kathedralen. Voor zijn Sinfonia ‘La Bergamasca’ liet hij zich inspireren door de stad Bergamo.

Gran Partita

Naast het feestelijke kopergeschal klinkt Mozarts Serenade in Bes – beter bekend als de Gran Partita – meer ingetogen, maar zeker niet minder indrukwekkend. Serenades zijn doorgaans gelegenheidsmuziek voor intiemere gelegenheden, maar Mozart gaf er natuurlijk zijn eigen draai aan. Hij vulde de gebruikelijke bezetting aan tot een compleet blaasorkest. Met een lengte van bijna een uur eist Mozart alle aandacht op, niet iets om onder een balkon te spelen!

Dvořáks Serenade

Tegenover de verschillende werken voor blazers stelt Pinnock de lieflijke Serenade voor strijkers van Dvořák. De componist was net getrouwd, zijn eerste kind was geboren, hij had een vaste aanstelling als organist en een beurs van de overheid op zak. Het geluk spat er af, vanaf de eerste uitvoering heeft geen publiek dat gemist.

Audio & Video