23 september 2016

Thomas Søndergård, dirigent

Kersten McCall, Mayte Martín & Vanesa Aibar

Over en uit Andalusië

Kaarten & programmaExtra
september 2016 vrijdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
Joaquin Turina La Procesión del Rocío, op.9
Mayte Martín Acaríciame por dentro (ork. Florian Magnus Maier)
Luigi Nono Epitaffio para Federico García Lorca No. 2: Y su sangre ya viene cantando
Mauricio Sotelo Muros de dolor ... III
Manuel de Falla El amor brujo: balletsuite (1924)

Het Concertgebouworkest belicht onder leiding van Thomas Søndergård muziek uit Andalusië met solofluitist Kersten McCall en twee grote namen uit de flamencowereld: zangeres Mayte Martín en danseres Vanesa Aibar. 

Eeuwenlang vermengden zich in het zuidelijk deel van het Iberisch schiereiland uiteenlopende volkeren. Romeinen, Arabieren, Joden en zigeuners droegen bij aan de rijke Andalusische cultuur. In deze uitgestrekte streek ontstond de flamenco, een vorm van muziek en dans die zo'n sterk eigen karakter heeft, dat ze niet alleen wereldwijde invloed heeft uitgeoefend maar ook nog altijd hartstochtelijk beoefend wordt, zowel in Spanje als daarbuiten. 

Andalusische volksmuziek is duidelijk hoorbaar in het werk van Manuel de Falla – zijn ballet El amor brujo (De behekste liefde) bevat vurige instrumentale dansen – en Joaquín Turina, maar ook bij de hedendaagse Spaanse componist Mauricio Sotelo. Diens vroegere leraar Luigi Nono baseerde zich op tekst van de grote Andalusische schrijver Federico García Lorca.

I.s.m. FLAMENCO BIËNNALE NEDERLAND

Logo Flamenco Biënnale

Let op: wegwerkzaamheden rond het Concertgebouw

De gemeente Amsterdam voert herinrichtingswerkzaamheden en groot onderhoud uit op en rond het kruispunt bij het Concertgebouw. U heeft waarschijnlijk meer tijd nodig om het Concertgebouw te bereiken. De werkzaameden duren tot eind oktober. Raadpleeg voor het laatste nieuws over de wegwerkzaamheden de website van het Concertgebouw.

 

Rondom het concert van 23 september

 

Inleiding

voor het concert

Koorzaal, 19.15 uur
door Ernestina van de Noort

Kaarten zijn vanaf drie maanden voor het concert gratis af te halen bij de kassa van Het Concertgebouw of te bestellen via de Concertgebouwlijn: 0900 - 67 18 345 (€1,- per gesprek, ma-zo 10:00-17:00).

Meet the artists

na het concert

Na afloop van het concert op 23 september bent u welkom in de Spiegelzaal voor een ontmoeting met de uitvoerenden.

Programmaboekje

aan de deur

Bij deze concerten ontvangt u het programmaboekje kosteloos aan de deur. In Preludium, het programmablad van Het Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest, staat extra achtergrondinformatie.

Danseres Vanesa Aibar danst op El Amor Brujo van Manuel de Falla © Renske Vrolijk

Dirigent Thomas Søndergård maakt zijn debuut bij het Koninklijk Concertgebouworkest © Renske Vrolijk

Flamencozangeres Mayte Martín © Renske Vrolijk