6, 7 december 2017

wereldpremière Tüür

Vincent Cortvrint, piccolo

Denève leidt Sibelius 2

Kaarten & programmaExtra
december 2017 woensdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
december 2017 donderdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
Maurice Ravel Ma mère l'Oye
Erkki-Sven Tüür Solastalgia (piccoloconcert, opdrachtwerk)
Jean Sibelius Symfonie nr. 2

Stéphane Denève maakte in 2013 een overtuigend debuut bij het Koninklijk Concertgebouworkest met Frank Martins Golgotha tijdens de Passie- en Palmzondaguitvoeringen. De Franse dirigent keert nu voor het derde achtereenvolgende jaar bij het orkest terug en zet onder meer Jean Sibelius’ weidse Tweede symfonie op de lessenaars. De heroïsche, optimistische eerste en laatste delen waren precies wat het Finse publiek nodig had in 1902, tijdens de Russische onderdrukking. De succesvolle première bevestigde Sibelius’ reputatie als Finlands nationale held, en algauw vierde de Tweede symfonie ook in het buitenland triomfen.

Stéphane Denève brengt bovendien een onalledaags werk in wereldpremière. Vincent Cortvrint, de piccolospeler van het Concertgebouworkest, debuteert als solist bij zijn eigen Concertgebouworkest, dat de gevierde Estse componist Erkki-Sven Tüür uitnodigde een nieuw piccoloconcert te schrijven. Tüür, van huis uit fluitist en percussionist, componeerde een aantal soloconcerten, maar nog niet voor piccolo of fluit. Zijn nieuwe piccoloconcert heet Solastalgia, hetgeen verwijst naar een soort heimweegevoel van iemand wiens ‘thuis’ wordt bedreigd.

 

Dineren

voor de concerten

Voorafgaand aan de concerten op 6 en 7 december kunt u om 18.15 uur dineren in de Spiegelzaal van Het Concertgebouw. Abonnementhouders ontvangen in augustus bericht over het bestellen van diners.

Menu

6 en 7 december

Wild “scotch broth” met wintergroenten en gerst


“Game pie” rode kool, kastanje, gekonfijte uienstamppot, cranberrysaus


Appel speculaas crumble, kaneel custard


Koffie thee en friandises

Dieetwensen

Voor dieetwensen kunt u ons bellen op 06-57495890.

Het instrument van Vincent Cortvrint

Vincent Cortvrint maakt zijn debuut als solist bij het Concertgebouworkest op zijn Haynes-piccolo. Haynes is de oudste Amerikaanse fluitbouwer in de Verenigde Staten. Hun piccolo's zijn gemaakt van een uitmuntende kwaliteit hout, dat jaren in de kelder van de bouwer ligt opgeslagen om te drogen. Om zijn klankideaal te verwezenlijken heeft Vincent Cortvrint het kopstuk van dit instrument zelf gebouwd. De meeste piccolo's worden gebouwd voor dwarsfluitisten die piccolo spelen als tweede instrument. Het is doordoor lastig voor gespecialiseerde piccolospelers om heel goede instrumenten te vinden.

Dit instrument is afkomstig uit de instrumentencollectie van de Stichting Donateurs van het Koninklijk Concertgebouworkest.

De Haynes-piccolo van Vincent Cortvrint (foto: Renske Vrolijk)
De Haynes-piccolo van Vincent Cortvrint