31 januari 2020

Santtu-Matias Rouvali, dirigent

Mens & Mythe

Pierre Bokma vertelt Oedipus Rex

Kaarten & programmaAudio & VideoExtra
januari 2020 vrijdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest

Acteur Pierre Bokma is de verteller in Stravinsky’s indringende opera-oratorium Oedipus Rex. Het Concertgebouworkest voert Oedipus Rex uit binnen de thematische concertreeks Mens & mythe. De mythologische Oedipus inspireerde Stravinsky tot dit indringen werk en Theo Verbey tot een nieuwe opdrachtcompositie. Het noodlot klinkt al in de Ouverture 'La forza del destino' van Verdi.

Oedipus Rex

Met zijn allen ontmaskeren we Oedipus, de koning van Thebe die – zonder het te weten – zijn vader vermoordde en met zijn moeder trouwde, en zo rampspoed over zijn stad bracht. De tragedie van Sophocles inspireerde Stravinsky tot zijn bloedstollende opera-oratorium Oedipus Rex. Een bloedstollende thriller! Het Concertgebouworkest voert het uit met Pierre Bokma als de spreker die ons in onze eigen landstaal vertelt wat er gebeurt, terwijl het koor en een aantal beroemde solisten hun teksten in het Latijn zingen.

Wereldpremière

De Finse dirigent Santtu-Matias Rouvali debuteert bij het Concertgebouworkest met Stravinsky’s Oedipus Rex, voorafgegaan door de Ouverture tot Verdi’s opera La forza del destino en Ariadne, een voor dit programma geschreven werk van de onlangs onverwachts overleden Nederlandse componist Theo Verbey.

Audio & Video

Inleiding

voor het concert

Spiegelzaal, 19.15 uur
door Maarten Beirens

Kaarten zijn vanaf 1 juni 2019 te bestellen via de website of via de Concertgebouwlijn: 020 - 67 18 345 (ma-zo 10:00-17:00).

Meet the artists

na het concert

Na afloop van het concert op 31 januari bent u welkom in de Spiegelzaal voor een ontmoeting met de uitvoerenden. Gespreksleider is artistiek directeur Joel Ethan Fried.