6, 7, 8 december 2018

Artist in residence

Dvořák, Bartóks Blauwbaard

Pierre-Laurent Aimard

Kaarten & programmaAudio & Video
december 2018 donderdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
december 2018 vrijdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
december 2018 zaterdag 19:00
Palais des Beaux-Arts, Brussel
België
concert geweest
Artist in residence Pierre-Laurent Aimard

Artist in residence Pierre-Laurent Aimard en het Concertgebouworkest breken een lans voor het Pianoconcert van Antonín Dvořák, dat de meeste pianisten van naam links laten liggen, wellicht vanwege de vrijwel gelijkwaardige rol van orkest en solist. In 2001 speelde Pierre-Laurent Aimard Dvořáks Pianoconcert onder leiding van Nikolaus Harnoncourt, waarbij 'beiden een sprankelende, transparante klank en een pittige gestiek nastreefden' volgens de Volkskrant.

Ditmaal is de muzikale leiding in handen van Daniel Harding. Opnieuw wordt Dvořáks oorspronkelijke versie gespeeld. Die was in de vergetelheid geraakt, tot er in 1919 een herziene versie verscheen van pianist Vilém Kurz, die de in zijn ogen ineffectieve pianopartij verbeterd had. Aimard denkt daar anders over: 'De versie van Kurz heeft niet de frisheid van het origineel, het banaliseert Dvořáks oorspronkelijke compositie.'

Hertog Blauwbaards burcht van Béla Bartók

Na de pauze dirigeert Daniel Harding Hertog Blauwbaards burcht van Béla Bartók in een concertante uitvoering. De opera kent slechts twee personages, Blauwbaard en zijn nieuwe (vierde) echtgenote Judith. Wanneer Judith haar intrek heeft genomen in Blauwbaards burcht, eist ze dat alle zeven gesloten deuren worden geopend. Blauwbaard houdt aanvankelijk vol dat niemand de ruimtes achter deze deuren mag zien. Uiteindelijk komt zijn ijzingwekkende geheim langzaam aan het licht. Een schitterend en indringend muziekdrama.

Audio & Video