14 juni 2019

Artist in residence

Debussy, Ravel, Messiaen, Birtwistle

Pierre-Laurent Aimard

Kaarten & programmaAudio & VideoExtra
juni 2019 vrijdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
Claude Debussy Jeux
Harrison Birtwistle Responses
Olivier Messiaen Oiseaux exotiques
Maurice Ravel La valse
Artist in residence Pierre-Laurent Aimard

De veelzijdige pianist Pierre-Laurent Aimard is dit seizoen artist in residence bij het Concertgebouworkest. Onder leiding van Vladmir Jurowski, ook al zo'n muzikale avonturier, speelt Aimard in de Nederlandse première van Harrison Birtwistles pianoconcert Responses. Een werk waarin je ´de aarde zelf hoort ademen´, zoals The Times schreef. Maar zoals de titel aangeeft is het  bovenal een intens vraag-antwoordspel tussen pianist en orkest.

Olivier Messiaen

Olivier Messiaen kun je met recht een klankmagiër noemen: hij componeerde overweldigende natuurtaferelen, sterrenhemelen en extatische religieuze visioenen. In Oiseaux exotiques geven orkest, piano en slagwerk zowel de geluiden als de betoverende kleuren van exotische vogels weer. 

Debussy en Ravel

Daarnaast klinken opzwepende werken van Debussy en Ravel, twee componisten die de grens tussen ´klassiek´ en ´modern´ met flair wisten te omzeilen - en van grote invloed waren op Messiaen en andere twintigste-eeuwers.

Audio & Video

Inleiding

voor het concert

Koorzaal, 19.15 uur
door Joel Ethan Fried

Kaarten zijn vanaf drie maanden voor het concert gratis af te halen bij de kassa van Het Concertgebouw of te bestellen via de Concertgebouwlijn: 0900 - 67 18 345 (€1,- per gesprek, ma-zo 10:00-17:00).

Bestel

Meet the artists

na het concert

Na afloop van het concert op 14 juni bent u welkom in de Spiegelzaal voor een ontmoeting met de uitvoerenden.