16 maart 2021

Close-up

Musici van het Concertgebouworkest

Pierrot Lunaire

Kaarten & programmaAudio & Video
maart 2021 dinsdag 20:15
Kleine Zaal Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
De verkoop van dit concert is gesloten.
Anton Webern Strijktrio
John Cage / J.S. Bach Composities voor 3 stemmen
Alexander Zemlinsky Kwartet voor klarinet en strijktrio
Arnold Schönberg Pierrot Lunaire

Musici van het Concertgebouworkest combineren in deze Close-up een van de belangrijkste werken uit het modern-klassieke repertoire, Pierrot lunaire van Arnold Schönberg, met werken van Schönbergs voorgangers en leerlingen.

Pierrot lunaire

In dit Close-upconcert voeren musici van het Concertgebouworkest onder meer Pierrot lunaire van Arnold Schönberg uit, een van de standaardwerken uit het modern-klassieke repertoire. Het werk heet eigenlijk Dreimal sieben Gedichte aus Albert Girauds Pierrot lunaire, gezet op de Duitse vertaling van de symbolistische gedichten. Schönberg liet Pierrots verhaal vertellen door een Sprechstimme (een zangtechniek die het midden houdt tussen spreken en zingen) en gebruikte fluiten, klarinetten, (alt)viool, cello en piano in kleurrijke combinaties. De componist omschreef zijn melodrama zelf als ‘licht, ironisch, satirisch’.

Leerlingen en mentor

De musici van het Concertgebouworkest laten Pierrot lunaire voorafgaan door werken van twee van Schönbergs leerlingen, die allebei uitgroeiden topt grote vernieuwers. Over de Amerikaan John Cage zei Schönberg niet voor niets: ‘U bent geen componist maar eerder een uitvinder’. Vandaag hoort u Bach in een jasje van Cage. Bach was van grote invloed op Schönberg en zijn Weense leerling Anton Webern, van wie het Strijktrio klinkt: een flipperkast van emoties en kleuren. Van de laat-romantische componist Alexander Zemlinsky, Schönbergs leraar, vriend en zwager wordt het Kwartet voor klarinet en strijktrio uitgevoerd.

Musici van het Concertgebouworkest

Al jaren verzorgen musici van het Concertgebouworkest kamermuziekconcerten in de Kleine Zaal onder de noemer Close-up. Deze intieme concerten, georganiseerd door de Vrienden van het Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest, vormen een bijzondere gelegenheid om orkestleden eens in kleine bezetting mee te maken en van hun individuele kwaliteiten te genieten.

Audio & Video