Koninklijk Concertgebouworkest
Koninklijk Concertgebouworkest

2 februari 2018

Escher | Takemitsu | Pintscher

Leila Josefowicz, viool

Pintscher dirigeert Debussy

Kaarten & programmaAudio & VideoExtra
februari 2018 vrijdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
Rudolf Escher Passacaglia
Toru Takemitsu Twill by Twilight
Matthias Pintscher Mar'eh (Nederlandse première)
Claude Debussy Trois nocturnes

Matthias Pintscher debuteert als gastdirigent bij het Concertgebouworkest met een zinnenstrelend programma; Westerse en Japanse verfijning komen samen in de muziek van Debussy, Escher, Takemitsu en Pintscher zelf.

De Trois nocturnes van Debussy verwijzen naar de door Japanse prentkunst beïnvloede schilderijen van Whistler. Debussy's kleurrijke 'impressionisme' had op zijnj beurt grote invloed op Rudolf Escher, wiens Passacaglia voor orkest het concert opent, en op Toru Takemitsu, de meest vooraanstaande Japanse componist van de twintigste eeuw. De verfijnde orkestkleuren van zijn Twill by Twilight drukken het moment vlak na zonsondergang uit, 'when twilight turns to darkness'. Eveneens Frans georiënteerd was Rudolf Escher, wiens Passacaglia voor orkest het concert opent.

Pintscher verzorgt met het orkest de Nederlandse première van zijn vioolconcert Mar'eh, een zoektocht naar puurheid in vorm en gedachte. Soliste is Leila Josefowicz, die al enkele keren grote indruk maakte bij het Concertgebouworkest. 

Audio & Video

Inleiding

voor het concert

Koorzaal, 19.15 uur
door Maarten Beirens

Kaarten zijn vanaf drie maanden voor het concert gratis af te halen bij de kassa van Het Concertgebouw of te bestellen via de Concertgebouwlijn: 0900 - 67 18 345 (€1,- per gesprek, ma-zo 10:00-17:00).

Meet the artists

na het concert

Na afloop van het concert op 2 februaru bent u welkom in de Spiegelzaal voor een ontmoeting met de uitvoerenden.

Programmaboekje

aan de deur

Bij deze concerten ontvangt u het programmaboekje kosteloos aan de deur. In Preludium, het programmablad van Het Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest, staat extra achtergrondinformatie.