30 mei 2021

Close-up

Musici van het Concertgebouworkest

Portretconcert Michael Gieler

Kaarten & programmaAudio & Video
mei 2021 zondag 14:15
Kleine Zaal Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
De verkoop van dit concert is gesloten.
Joseph Haydn Strijkkwartet nr. 62 in C gr.t., op. 76 nr. 3 'Kaiser'
Johann Sebastian Bach Cantate 'Weichet nur, betrübte Schatten', BWV 202
Arnold Schönberg Strijkkwartet nr. 2

In de serie Close-up is het hoog tijd voor een portretconcert rond de initiatiefrijke altviolist Michael Gieler. Samen met collega’s van het Concertgebouworkest brengt hij een verrassend en toch uitgebalanceerd programma met werken van Haydn, Bach en Schönberg.

Portretconcert Michael Gieler

In dit Close-up portretconcert is het woord aan Michael Gieler, plaatsvervangend soloaltviolist bij het Concertgebouworkest. Naast zijn orkestwerk heeft kamermuziek een prominente plek in zijn leven. Michael Gieler is artistiek leider van twee concertseries waarin zijn orkestcollega’s vaak prominent figureren: de IJ-Salon in het Muziekgebouw aan ’t IJ en Bijlmer Klassiek in het Bijlmer Parktheater. Ook is hij initiator van het International Bach Festival, dat in 2015 voor het eerst plaatsvond op Gran Canaria. Hoog tijd dus voor een portretconcert rond deze gepassioneerde kamermusicus.

Haydn, Bach en Schönberg

Michael Gieler en zijn collega’s openen met het strijkkwartet waarin Joseph Haydn het populaire Kaiserlied, zijn pas gecomponeerde nationale hymne, verwerkte – vandaar de bijnaam van het werk. Opmerkelijk genoeg, volgt dan een cantate van Johann Sebastian Bach, met een even verrassende rol voor Concertgebouworkest-collega Marleen Asberg, die nu eens niet als violiste optreedt, maar als zangeres. Het concert besluit met Arnold Schönbergs expressieve Tweede strijkkwartet, een ongebruikelijk kwartet vanwege de toegevoegde sopraanpartij in het derde en vierde deel.

Musici van het Concertgebouworkest

Al jaren verzorgen musici van het Concertgebouworkest kamermuziekconcerten in de Kleine Zaal onder de noemer Close-up. Deze intieme concerten, georganiseerd door de Vrienden van het Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest, vormen een bijzondere gelegenheid om orkestleden eens in kleine bezetting mee te maken en van hun individuele kwaliteiten te genieten.

Audio & Video