25 september 2020

première Unsuk Chin

Alexander Gavrylyuk, piano

Prokofjev en Sibelius

Kaarten & programmaAudio & VideoExtra
september 2020 vrijdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
De verkoop van dit concert is gesloten.
Jimmy López Perú Negro
Sergej Prokofjev Pianoconcert nr. 3
Unsuk Chin nieuw werk (opdrachtcompositie)
Jean Sibelius Symfonie nr. 1

Het Concertgebouworkest brengt verschillende werelden bijeen. Naast Sibelius´ Eerste symfonie en wereldpremière van de Peruviaanse Jimmy López en een nieuw werk van de Zuid-Koreaanse Unsuk Chin soleert Alexander Gavrylyuk in het opwindende Derde pianoconcert van Prokofjev.

Vernieuwers

Prokofjev en Sibelius waren vernieuwers, maar stonden daarnaast hoorbaar met één been in de negentiende eeuw. Dat biedt zowel verrassingen als houvast. De symfonieën van Sibelius hebben een totaal eigen sfeer die je bij geen andere componist aantreft, mede door hun Finse perspectief. Al in de Eerste symfonie demonstreerde hij zijn oorspronkelijkheid: wie had ooit gewaagd een symfonie te beginnen met een eenzaam duet van klarinet en pauken?

Opzwepende ritmes

Prokofjevs Derde pianoconcert heeft alles wat zijn muziek zo prikkelend maakt: een zeer Russisch melodiegevoel, schokeffecten, opzwepende ritmes en wrange humor. Dit flamboyante pianoconcert is één van de lijfstukken van pianist Alexander Gavrylyuk, vermaard om zijn vertolkingen van Russisch repertoire. Gavrylyuk maakte in 2009 een spectaculair debuut in Amsterdam. Critici prezen niet alleen zijn fabelachtige techniek, maar ook zijn diepzinnigheid en kleurgevoel. Sindsdien keerde hij diverse malen met groot succes terug.

Wonderlijke mix

De muziek van de succesvolle Zuid-Koreaanse Unsuk Chin is een wonderlijke mix van Europese en Aziatische elementen. Voor het eerst componeerde zij een nieuw werk in opdracht van het Concertgebouworkest. De zeventien jaar jongere Jimmy López vermengt in zijn opwindende Perú Negro westerse en Afrikaanse klanken met elementen uit zijn geboorteland Peru.

Audio & Video

Inleiding

voor het concert

Koorzaal, 19.15 uur
door Thea Derks

Kaarten zijn vanaf 1 juni 2020 te bestellen via de website of via de Concertgebouwlijn: 020 - 67 18 345 (ma-zo 10:00-17:00).

Meet the artists

na het concert

Na afloop van het concert op 25 september bent u welkom in de Spiegelzaal voor een ontmoeting met de uitvoerenden.