17, 18, 20 oktober 2019

Drama in muziek

Thomas Hengelbrock, dirigent

Purcell, Händel en Haydn

Kaarten & programmaAudio & Video
oktober 2019 donderdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
oktober 2019 vrijdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
oktober 2019 zondag 14:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
Henry Purcell Suite uit 'King Arthur'
Georg Friedrich Händel Armida e Rinaldo - Pasticcio
Joseph Haydn Symfonie nr. 52

Thomas Hengelbrock dirigeert Haydns stormachtige Symfonie nr. 52. Deze wordt voorafgegaan door een verrassende combinatie van muziekdramatische werken uit de zeventiende en achttiende eeuw. Van Purcell klinkt de semi-opera King Arthur; uit operanummers van Händel stelde Hengelbrock zelf een pasticcio samen: ‘Armida e Rinaldo’.

Haydns Symfonie nr. 52

Joseph Haydn was de grondlegger van de klassieke stijl en schreef maar liefst 104 symfonieën. Precies op de helft bevindt zich Symfonie nr. 52. Aan de hand van een omineus eerste thema valt deze symfonie met de deur in huis. Met zijn stormachtige dramatiek kondigt Haydns Symfonie nr. 52 de latere Romantiek al aan. Niet voor niets wordt ze wel ‘de grootvader van Beethovens Vijfde’ genoemd.

Purcell en Händel

Thomas Hengelbrock staat bekend om zijn verrassende, op historische bronnen gebaseerde concertprogramma’s. Dat laat hij ook nu weer blijken. De Duitse dirigent laat Haydns Symfonie nr. 52 voorafgaan door hybride muziekdramatische werken van twee zeventiende-eeuwse meesters die in Londen grote indruk maakten op Haydn. Van Purcell klinkt muziek uit King Arthur, zijn populairste semi-opera (half toneelstuk, half opera). Uit verschillende operanummers van Händel stelde Hengelbrock een pastiche samen, op de manier die gebruikelijk was in Händels tijd.

Audio & Video