26 juni 2019

Paradiso

Louis Andriessens De staat

RCO Club Night met Spinvis

Kaarten & programma
juni 2019 woensdag 20:30
Paradiso, Amsterdam
Netherlands
concert geweest
Louis Andriessen De Staat
Spinvis nieuw werk en kamermuziek

Dirigent Etienne Siebens heeft zich door omstandigheden moeten terugtrekken. Jurjen Hempel zal het concertprogramma ongewijzigd overnemen. Hij heeft De Staat meerdere keren gedirigeerd. 

Op woensdag 26 juni presenteert het Concertgebouworkest een Concertgebouworkest Club Night in de Amsterdamse poptempel Paradiso. Orkestleden spelen in kamermuziekbezetting nieuw werk van Spinvis (Erik de Jong) samen met de componist-zanger-gitarist zelf. Vóór de pauze klinkt Louis Andriessens baanbrekende werk De staat. De muzikale leiding is in handen van Etienne Siebens.

De staat mag worden beschouwd als een van de meest invloedrijke composities van de twintigste eeuw. De legendarische wereldpremière van het explosieve, stuwende werk in 1976 door het Nederlands Blazers Ensemble – de blazers waren leden van het Concertgebouworkest – betekende Louis Andriessens internationale doorbraak. In de tekst, door vier zangeressen in het Oudgrieks gezongen, waarschuwt Plato dat muzikale vernieuwing de maatschappij kan ontwrichten. De zangeressen zijn bij deze uitvoering Fanny Alofs, Bauwien van der Meer, Els Mondelaers en Mijke Sekhuis.

De blijvend actuele moeizame relatie tussen kunst en politiek inspireerde Spinvis tot nieuw werk dat hij samen met musici van het Concertgebouworkest uitvoert.

Het concert begint om 20.30 uur (deuren open om 19.30 uur).