Koninklijk Concertgebouworkest
Koninklijk Concertgebouworkest

14 februari 2019

Schumann Side by Side

Mozart en Brahms

RCO meets New York

Kaarten & programmaAudio & Video
februari 2019 donderdag 20:00
Carnegie Hall, New York
V.S.
concert geweest
Robert Schumann Ouverture ‘Manfred’
Wolfgang Amadeus Mozart Symfonie nr. 40, KV 550
Johannes Brahms Symfonie nr. 4
Side by Side

Side by Side, tussen 2016 en 2018 een veelgeprezen onderdeel van de tournee RCO meets Europe, zwermt nu al uit: voor het eerst spelen leden van het Koninklijk Concertgebouworkest nu een openingswerk samen met jeugdige musici van buiten Europa, namelijk leden van het National Youth Orchestra of the USA. Zij delen de lessenaars in Schumanns Ouverture 'Manfred'.

Vierde symfonie van Brahms

Het Concertgebouworkest vervolgt met twee symfonische klassiekers, de Veertigste symfonie van Mozart en de Vierde van Brahms. 'Groots en meeslepend' noemde NRC Handelsblad de uitvoering van Johannes Brahms' Eerste door het Concertgebouworkest in november 2017. Dat belooft wat voor de Vierde symfonie, die door sommigen Brahms' 'magnum opus' wordt genoemd.

Veertigste symfonie van Mozart

Voorafgaand aan Brahms' Vierde symfonie is het woord aan Wolfgang Amadeus Mozart, over wie Brahms vol lof sprak. Mozarts turbulente Symfonie nr. 40 wordt vaak pre-romantisch genoemd vanwege haar expressieve, persoonlijke muzikale taal en ongebruikelijke mineurtoonsoort. Maar het effect is voor iedereen verschillend: volgens Robert Schumann is het een werk van 'Griekse lichtheid en elegantie', een ander hoort vooral tragiek. 

Audio & Video