10 oktober 2019

Horizon

Thomas Adès, dirigent

Schatten en Schandalen

Kaarten & programmaAudio & VideoExtra
oktober 2019 donderdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
Claude Debussy Prélude à l'après-midi d'un faune
Gerald Barry The Stronger
Thomas Adès Luxury Suite uit 'Powder Her Face'
Francis Poulenc Les Biches: Suite

Thomas Adès, een van de belangrijkste componisten van onze tijd, dirigeert het Concertgebouworkest in een programma vol zwoel geflirt en pikante schandalen. Nederlandse premières van Gerald Barry en hemzelf staan naast balletmuziek van Debussy en Poulenc.

Powder Her face

Thomas Adès stelde een nieuwe symfonische suite samen uit georkestreerde delen van zijn succesvolle kameropera Powder Her Face. Deze nogal expliciete opera over de Engelse ‘Dirty Duchess’ Margaret Campbell baarde in 1995 veel opzien en werd door radiostation Classic FM ongeschikt geacht voor uitzending. De suite beleeft vanavond zijn Nederlandse première, evenals de eenakter The Stronger van de Ierse componist Gerald Barry. The Stronger wordt gepresenteerd in een fantasierijke mise-en-espace.

Erotisch geladen balletmuziek

Pakweg honderd jaar eerder ontstonden in Parijs twee erotisch geladen balletten voor het befaamde gezelschap, de Ballets Russes. Debussy’s Prélude à l’après-midi d’un faune is met zijn subtiele muzikale innovaties vooral beroemd geworden door de dromerige, zwoele sfeer die perfect aansloot op de choreografie van Vaslav Nijinsky. Geflirt en stoute spelletjes staan centraal in het ballet Les biches, dat Poulenc schreef voor choreografe Bronislava Nijinska (Nijinsky’s zus). De muziek staat op zichzelf als een heerlijk ongecompliceerde uitsmijter.

Concert in samenwerking met Hermitage Amsterdam. Lees ook de blog.

Programmaboekje

Audio & Video

Entrée Late Night

Na afloop van de concerten organiseert jongerenvereniging Entrée een gratis toegankelijke Late Night in de entreehal en de koorzaal. Een afwisselende presentatie met diverse acts, en een gelegenheid om rondom het thema van die avond en tot laat te dansen op de muziek van de leukste bands en dj's.

Componist Gerald Barry
Componist Gerald Barry
Dirigent Thomas Adès en sopraan Kerstin Avemo bespreken een detail uit Gerald Barry's partituur van The Stronger..
Dirigent Thomas Adès en sopraan Kerstin Avemo bespreken een detail uit Gerald Barry's partituur van The Stronger..
Thomas Adès en Gerald Barry praten na over de repetitie.
Thomas Adès en Gerald Barry praten na over de repetitie.
Thomas Adès
Thomas Adès
Hoorniste Katy Woolley
Hoorniste Katy Woolley
Slagwerk
Slagwerk