19 maart 2021

Philippe Jordan, dirigent

Schönbergs Verklärte Nacht

Kaarten & programmaAudio & Video
Dit concert wordt op 19 maart a.s. gratis gestreamd op concertgebouworkest.nl, Facebook en YouTube.
maart 2021 vrijdag 20:00
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
Arnold Schönberg Verklärte Nacht

Philippe Jordan debuteert bij het Concertgebouworkest met twee werken die nauwer met elkaar verbonden zijn dan je misschien zou denken. Brahms’ Tweede symfonie wordt gestreamd op vrijdag 12 maart, Schönbergs Verklärte Nacht op vrijdag 19 maart.

Philippe Jordan

De Zwitserse dirigent Philippe Jordan staat sinds 2014 aan het roer van de Wiener Symphoniker en is dit seizoen begonnen als music director van de Staatsoper Wien. Hoog tijd voor een kennismaking met het Concertgebouworkest.

Brahms en Schönberg

De vernieuwer Schönberg verraste vriend en vijand door in 1943 de strijkorkestbewerking van zijn diep-romantische Verklärte Nacht, een vroeg sextet uit 1899, nog eens te reviseren. Enkele jaren later zou hij in zijn essay Brahms the Progressive opmerken dat Brahms veel vooruitstrevender was dan men in zijn tijd dacht. Schönberg op zijn beurt bewees veel conservatiever en romantischer te zijn dan zijn reputatie deed vermoeden.

Verklärte Nacht

Schönbergs Verklärte Nacht staat met beide voeten in de Romantiek. Het gaat uit van een verhalend gedicht over een jong stel dat tijdens een stormachtige avondwandeling een relatiecrisis overwint - hun gedachten en gevoelens worden uitvergroot in de muziek. Met zo’n literair programma beantwoordde het aan de vraag van zijn tijd. Door meeslepende emoties in een hechte motivische constructie te gieten toont Schönberg zich een discipel van de enige negentiende-eeuwse componist die twee strijksextetten schreef: Johannes Brahms.

Preludium

Lees ook de uitgebreide toelichting van dit concertprogramma op de website van Preludium.

Audio & Video