16, 19 april 2020

Concert geannuleerd

Schubert, Stravinsky, Bartók

Kaarten & programmaAudio & Video
In verband met de uitbraak van het coronavirus hebben de autoriteiten een verbod op evenementen afgekondigd. Om deze reden kunnen de concerten tot 1 juni 2020 helaas geen doorgang vinden.
april 2020 donderdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
april 2020 zondag 14:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
Franz Schubert Ouverture 'Rosamunde'
Georges Lentz Monh (Altvioolconcert)
Igor Stravinsky Suite uit 'Pulcinella'
Béla Bartók Suite uit 'De houten prins'

Onder leiding van Gustavo Gimeno speelt het Concertgebouworkest een opwindend en kleurrijk programma met werken van Schubert, Stravinsky en Bartók. Artist in residence Tabea Zimmermann soleert in het serene Monh van Georges Lentz.

Schubert, Stravinsky, Bartók

Gustavo Gimeno opent het concert met Schuberts Ouverture ‘Rosamunde’. Het toneelstuk waarvoor het oorspronkelijk geschreven werd, is in de vergetelheid geraakt, maar Schuberts ouverture groeide uit tot een publieksfavoriet. Zo’n honderd jaar later ontstonden twee hoogtepunten van de twintigste-eeuwse balletmuziek. In 1920 baarde Stravinsky opzien met zijn ballet Pulcinella, een van de eerste werken waarin hij expressiviteit en modernisme verruilde voor een lichtvoetige stijl die teruggreep op de achttiende eeuw, in dit geval de dansante muziek van Pergolesi. Bartók baseerde zijn balletpantomime De houten prins op een sprookje van Béla Balász. Wegens de gigantische bezetting wordt het zelden uitgevoerd, maar ook in de suites kunnen alle secties van het orkest schitteren.

Artist in residence

Altvioliste Tabea Zimmermann is in het seizoen 2019/20 artist in residence van het Concertgebouworkest. Voor haar schreef Georges Lentz Monh voor altviool, elektronica en orkest, waarin de in Australië woonachtige Luxemburger zijn liefde voor de weidse Australische landschappen vertaalt in muziek die zowel sereen als apocalyptisch is. Ook verwijst Monh (een Aboriginal-woord voor ‘sterren’) naar de met sterren bezaaide nachten in de Australische outback, die de componist terugvindt in de stippentechniek van veel Aboriginal-kunst.

Audio & Video