Laatste kaarten

24, 25 september 2020

Klaus Mäkelä, dirigent

Oorspronkelijk serie D (24 sep), A (25 sep)

Sibelius’ Eerste symfonie

Kaarten & programma
Deze concerten zijn ongeplaceerd. U kunt bij uw bestelling aangeven of u in de zaal, op het balkon of op het podium wilt zitten. Uw zitplaats wordt ter plekke aangewezen door een van de medewerkers van Het Concertgebouw.
september 2020 donderdag 21:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
Kaarten
september 2020 vrijdag 21:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
Laatste Kaarten
Jimmy López The Travails of Persiles and Sigismunda: Book IV (uit Symfonie nr. 1)
Jean Sibelius Symfonie nr. 1

De jonge Finse dirigent Klaus Mäkelä leidt Symfonie nr. 1 van zijn landgenoot Jean Sibelius, voorafgegaan door het spectaculaire slotdeel uit Symfonie nr. 1 van de Peruviaanse componist Jimmy López.

Sibelius’ Eerste symfonie

Jean Sibelius was origineel en vernieuwend, maar stond daarnaast hoorbaar met één been in de Romantiek. Dat biedt zowel verrassingen als houvast. De symfonieën van Sibelius hebben een totaal eigen sfeer die je bij geen andere componist aantreft, mede door hun Finse perspectief. Al in Symfonie nr. 1 demonstreerde hij zijn oorspronkelijkheid: wie had ooit gewaagd een symfonie te beginnen met een eenzaam duet van klarinet en pauken?

Jimmy López

Jimmy López komt uit Peru maar ziet zichzelf als een kosmopoliet. De laatste jaren boekt hij veel succes met zijn kleurrijke muziek, waarin uiteenlopende stijlen samenkomen binnen een solide raamwerk van klassieke compositietechnieken. In 2016 bewees zijn Symfonie nr. 1 horen dat hij een meester is van de grote vorm. De vier delen corresponderen met de vier boeken van de roman De reizen van Persiles en Sigismunda van Cervantes, gepubliceerd vlak voor diens dood in 1616. In het slotdeel leiden repetitieve patronen in slagwerk en koper naar een grootse finale.