Koninklijk Concertgebouworkest
Koninklijk Concertgebouworkest

9 december 2017

Essentials

Stéphane Denève, dirigent

Sibelius' Tweede

Kaarten & programmaAudio & VideoExtra
december 2017 zaterdag 21:00
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
Jean Sibelius Symfonie nr. 2

De Tweede symfonie van Jean Sibelius is het meesterwerk dat centraal staat tijdens het eerste Essentials-concert van dit seizoen. De enthousiaste presentator Thomas Vanderveken vertelt op het podium van de Grote Zaal op zijn geheel eigen wijze over de achtergronden van deze 'essentiële' symfonie. Na afloop kan er met een drankje nagepraat worden bij het Entrée Café.

De nog jonge Jean Sibelius was door zijn weldoener naar een idyllische plek in Italië gestuurd om inspiratie op te doen, maar de Finse componist voelde zich er doodongelukkig. Nadat hij een uitvoering van Mozarts opera Don Giovanni bijwoonde, kikkerde hij op en schreef een symfonie waarin al zijn indrukken en gevoelens samen kwamen; een 'biecht van de ziel'. Sibelius' landgenoten bleken er iets heel anders in te horen: een onafhankelijkheidsverklaring. De heroïsche, optimistische eerste en laatste delen waren precies wat het Finse publiek nodig had in 1902, tijdens de Russische onderdrukking. De succesvolle première bevestigde Sibelius’ reputatie als Finlands nationale held, en algauw vierde de Tweede symfonie ook in het buitenland triomfen.

Zie ook onze informatie over dit concert op Facebook.

 

Audio & Video

TOM Talk

tijdens het concert

De Vlaamse presentator Thomas Vanderveken licht tijdens het concert op inventieve en enthousiaste wijze het programma toe.

Entrée Café

na het concert

Na afloop van het concert op 9 december organiseert jongerenvereniging Entrée het gratis toegankelijke Entrée Café in de entreehal, waar u kunt napraten over het concert onder het genot van een drankje en met fijne jazztunes op de achtergrond.