14 september 2019

Elim Chan, dirigent

Simone Lamsma en Tsjaikovski

Kaarten & programmaAudio & Video
Violiste Simone Lamsma valt in voor Janine Jansen, die heeft laten weten zich met spijt terug te moeten trekken voor het concert vanwege ziekte.
september 2019 zaterdag 19:00
Konzerthaus, Dortmund
Duitsland
concert geweest

Violiste Simone Lamsma soleert in Tsjaikovski’s geliefde (en hondsmoeilijke) Vioolconcert, waarna dirigent Elim Chan het publiek dieper de romantische sprookjeswereld van Tsjaikovski in leidt.

Simone Lamsma

Topvioliste Simone Lamsma soleert in Tsjaikovski’s Vioolconcert. De Russische componist droeg het op aan Leopold Auer, maar deze weigerde het te spelen omdat het onspeelbaar zou zijn. Beroemde critici schreven het werk vervolgens de grond in na de première. Zij kregen allemaal ongelijk: Tsjaikovski’s Vioolconcert mag dan het uiterste van de solist vergen, het behoort tot de meest geliefde klassieke composities aller tijden.

Tsjaikovski

Elim Chan leidt het publiek vervolgens steeds dieper de romantische sprookjeswereld van Tsjaikovski in. Het beroemde verhaal van Romeo en Julia klinkt nergens smachtender dan in Tsjaikovski’s fantasie-ouverture. Nog romantischer wordt het als het Concertgebouworkest de suite uit Tsjaikovski’s onvolprezen ballet Het zwanenmeer uitvoert.

Audio & Video